Historisk arkiv

Overgrep mot barn må bekjempes

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Kronikk i Hamar Arbeiderblad 21.12.2006

Redd Barna fortalte meg om en telefon de hadde fått fra et barn; en ung gutt. På skolen han gikk på skulle det være datadag for alle elevene. Denne gutten ringte Redd Barna og ba dem stoppe den planlagte datadagen. Han visste nemlig at det lå bilder av ham på nettet. Bilder som viste at han ble utsatt for seksuelle overgrep. Han var redd klassekameratene skulle se disse bildene.

Overgrep mot barn må bekjempes

Kronikk i Hamar Arbeiderblad 21.12.2006
Av justisminister Knut Storberget, Ap

Redd Barna fortalte meg om en telefon de hadde fått fra et barn; en ung gutt. På skolen han gikk på skulle det være datadag for alle elevene. Denne gutten ringte Redd Barna og ba dem stoppe den planlagte datadagen. Han visste nemlig at det lå bilder av ham på nettet. Bilder som viste at han ble utsatt for seksuelle overgrep. Han var redd klassekameratene skulle se disse bildene.

Det er hjerteskjærende å høre slike beretninger. Seksuelle overgrep mot barn er av de grusomste forbrytelser som kan begås. Når overgrepene blir fotografert eller filmet, og så lagt ut på Internett, får forbrytelsen en tilleggsdimensjon som gjør den nær uutholdelig. Bilder som legges ut på nettet, blir der for evig tid. Det seksuelle overgrepet får en livslang dimensjon. Vissheten om at disse bildene når som helst kan dukke opp blir – som en dansk psykolog uttalte – hengende som et sverd over barnets hode.

Hver dag spres det overgrepsbilder av barn på Internett. I 2001 ga Google-søk 425 000 treff på søkeordet ”child pornography”. Interpols database inneholder overgrepsbilder med mellom 10 000 og 15 000 ofre. Kripos har sammen med Telenor et filter som stopper forsøk på pålogging på sider med overgrepsmateriale med barn. Vedkommende som søker etter overgrepsbilder av barn, møter i stedet Kripos’ emblem og varsel om at siden en søker, inneholder ulovlige bilder. Denne stoppsiden vises mer enn 15 000 ganger hvert døgn .

Overgrep mot barn og etterspørselen etter overgrepsbilder av barn på Internett, har en dimensjon som kan gi oss følelsen av maktesløshet. Men vi er ikke maktesløse! Regjeringen har som målsetning å intensivere innsatsen mot vold og overgrep mot barn. I regjeringserklæringen er det sagt at arbeidet med å beskytte barn skal gis høy prioritet. Barn fortjener samfunnets beste beskyttelse. Vi iverksetter derfor tiltak for å beskytte barn mot å bli utsatt for seksuelle overgrep, og for å hjelpe dem som allerede er utsatt for seksuelle overgrep.

Vi vet at 92 prosent av alle norske barn mellom 9 og 16 år har tilgang til Internett hjemme. 45 prosent er på nett flere ganger om dagen. 69 000 barn mellom 9 og 16 år har truffet noen de er blitt kjent med på nett. 6000 av disse barna forteller at noe ubehagelig skjedde på dette møtet.

Av rettspraksis vet vi at barn har blitt utsatt for seksuelle overgrep fra personer de har truffet på Internett, og siden møtt. Overgrepet er oppdaget, overgriper har fått sin straff – mens barnet ikke bare er usatt for en alvorlig forbrytelse, men også for skadefølger som konsentrasjons- og lærevansker, depresjon, selvskading, spiseforstyrrelser, samt fare for risikoadferd, rusmisbruk og kriminalitet.

Overgriper skal selvsagt få sin straff. Regjeringen ønsker å øke straffenivået i saker som dette. Men det aller viktigste er å forhindre at overgrep skjer. Regjeringen foreslår derfor et eget straffebud for å ramme voksne som avtaler å møte barn med planer om seksuelle overgrep. Dette gir politi og påtalemyndighet en reell mulighet til å gripe inn tidlig, slik at flere overgrep kan avverges.

Samtidig presiserer vi at seksuell atferd overfor mindreårige, som seksualisert snakk eller blotting, er straffbart også når det skjer ved bruk av elektroniske kommunikasjonsmidler, for eksempel ved chatting på nettet, ved bruk av web-kamera eller gjennom tekstmeldinger.

Forebygging av internettrelaterte overgrep mot barn gjøres ikke gjennom straffeloven alene. I tillegg til kriminalisering er det behov for opplæring av både voksne og barn i trygg internettbruk. Aktørene innenfor moderne kommunikasjonsteknologi bør stimuleres til selv å iverksette tiltak som kan forebygge overgrep mot barn. Vi vil derfor utfordre bransjen til å ta mer ansvar i kampen mot overgrep mot barn.

Barn som utsettes for seksuelle overgrep må sikres et godt hjelpe- og behandlingstilbud. I dag opplever dessverre mange at hjelpen uteblir, eller at den kommer for sent. Mange blir kasteball mellom offentlige hjelpeinstanser. Slik skal det ikke være. Derfor skal regjeringen raskt få på plass ”Barnas Hus”, der avhør, undersøkelser og behandling av barnet foretas på ett og samme sted.

Barn skal få bruke internett som den flotte arena det er for lek, læring og vennskap, uten å frykte for overgrep. Vi må gjøre det som står i vår makt for å sikre at alle barn kan glede seg til skolens datadag. Barn har krav på sterk beskyttelse.