Historisk arkiv

Dagsavisen 24.08.07

Forebygging - en del av helheten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Trine Kjus etterlyser ordet "forebygging" i valgkampen. Har hun ikke hørt etter? Kjus har rett i at jeg varsler kamp mot gjengkriminalitet. Ett satsingsområde utelukker ikke et annet. Forebygging er en del av helheten, noe jeg understreker i de fleste sammenhenger, skriver justisministeren.

Trine Kjus etterlyser ordet "forebygging" i valgkampen.  Har hun ikke hørt etter?

Kjus har rett i at jeg varsler kamp mot gjengkriminalitet. Det er ett av flere områder politiet satser på. Ett satsingsområde utelukker ikke et annet. Ting henger sammen, og skal vi nå målene må vi tenke helhet. Forebygging er en del av helheten, noe jeg understreker i de fleste sammenhenger.
 
Gjenginnsats er forebygging. Regjeringen har økt ressursene til politiet. Det er faktisk slik at den koordinerte innsatsen mot gjenger også gir oss økt kunnskap om gjengkriminalitet. En del av arbeidet er å kartlegge og analysere barn og ungdom som er i faresonen. Denne kunnskapen brukes for å etterforske, men også for å forebygge bedre. Noen av de viktigste virkemidlene i forebygging er kunnskap og samarbeid. Et lokalt forankret politi som metodisk jobber slik at kunnskap flyter fra befolkningen til politiet før straffbare forhold finner sted, er et godt forebyggende politi.
 
Samarbeid. Jeg ønsker meg økt samordning for å forbygge kriminalitet. Tett samarbeid mellom kommune, skole og politi er en forutsetning for å nå felles mål om et trygt lokalsamfunn. Nærpolitiet og lokalpolitikerne kjenner mennesker og lokalmiljø best og kan i samarbeid løse konflikter tidlig og forbygge kriminalitet og utrygghet. Vi vil blant annet etablere tettere lokalt samarbeid mellom kommunene og politiet i lokale politiråd. Vi prøver nå også ut oppfølgingsteam som skal følge opp ungdommer på vei mot en kriminell løpebane og forsøke å snu utviklingen før det er for sent. Å holde folk i arbeid, hindre at unge dropper ut av videregående, og en fortsatt restriktiv ruspolitikk bidrar til å forebygge kriminalitet.

Vi har i Soria Moria-erklæringen lagt rammene for en aktiv og helhetlig kriminalitetsbekjempelse. Vi skal forebygge bedre, oppklare mer, reagere raskere og rehabilitere bedre. At forbygging nevnes først er ikke tilfeldig.