Historisk arkiv

Innlegg i Aften, 5. desember 2007

Hva mener egentlig Aften?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Aften får ikke bestemt seg for om politibudsjettet i Oslo er godt eller ei, skriver justisminister Knut Storberget i et innlegg i Aften.

Politibudsjettet. Aften får ikke bestemt seg for om politibudsjettet i Oslo er godt eller ei.

På lederplass 8. oktober er "Oslo-politiet budsjettvinner". Aften skriver at prosjektfinansiering ikke lenger går på bekostning av politiets generelle arbeidsoppgaver. Ifølge lederen 28. november er det plutselig ikke slik. I «Lettvint om Oslo-politiet» går prosjektfinansiering igjen på bekostning av politiets generelle arbeidsoppgaver. Budsjettet er det samme. Hva mener Aften egentlig?

Nasjonalt har politi- og påtalemyndighet fått økt budsjettene med ca. en halv milliard kroner i perioden 2006-2008. For få dager siden foreslo vi også en ekstra bevilgning på 20 millioner kroner i år. Vi har sørget for rekordopptak på Politihøgskolen for å få flere politifolk. Vi skal også gjøre mer for å beholde seniorene lenger.

Oslo politidistrikt får i 2008 en økning utover lønns- og prisstigning på 35 millioner, og har i perioden 2000-2008 også hatt en nominell økning på ca. en halv milliard kroner. I realiteten er økningen større siden livvakttjeneste og oppgaver knyttet til utlendingssaker er overført til andre, slik at arbeidsbelastningen har gått ned i Oslo.

Noe av midlene går til prosjekter, men jeg er opptatt av at Oslo-politiet også har ressurser til generelle arbeidsoppgaver.

Hver krone av skattebetalernes penger skal brukes godt. Derfor har jeg sagt at politiet i Oslo må se grundig på hvordan de har organisert seg, og hvordan ressursene kan brukes best. For det handler ikke bare om penger. En fersk tilsynsrapport fra Politidirektoratet viser at mye gjenstår i omorganiseringsprosessen i Oslo politidistrikt.

Elendighetsbeskrivelser om politiet i Oslo er en gjenganger i pressen. Jeg mener at Oslo-politiet har all grunn til å være stolt av det de får til. Mange gjør en veldig god jobb. Jeg er alltid beredt til å ta debatt om politiets ressurser. Men som tilstandsrapporten viser, er det fortsatt en utfordring å få mest mulig trygghet for pengene.