Historisk arkiv

Innlegg i Klassekampen, 13.11.2007

Ikke uten penger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Hanne Skjærvold fra Juss-Buss peker på at det må satses på utdanning og opplæringstilbud for å bedre innholdet i soningen. Det er jeg enig i. Kritikken hennes mot regjeringens innsats må imidlertid være basert på at hun ikke har fått med seg hva vi har gjort hittil.

Utdanning er en vei bort fra kriminalitet. Da vi tok over manglet det utdanningstilbud i mange fengsler, selv om tidligere regjeringer snakket om at det var behov for det. Gjennom vår rekordsatsing på kriminalomsorgen de siste årene har vi i løpet av 2007 innført tilbud om utdanning i alle fengsler. Dette oppnådde vi ikke uten penger.  Bevilgningene til opplæring, bibliotek, fengselsprestetjenesten og helsetjenesten for innsatte er økt med 90 millioner siden vi tiltrådte for å få dette på plass.

Vi øker bevilgningene til kriminalomsorgen med 630 millioner på årets budsjett for å få ned soningskøen og gi mer innhold i soningen. Styrking av straffegjennomføringen er fortsatt den største utfordringen i straffesystemet.

Soningskøen er nå kraftig redusert til rundt 1000 dommer. Den var på 2350 da vi kom. Det betyr at det nå går raskere å begynne soning, slik at det blir enklere å gjøre opp for seg og gå videre i livet. Dette er viktig for å hindre tilbakefall til ny kriminalitet.

Neste år legger vi fram en ny stortingsmelding om kriminalomsorgen. Den vil blant annet ta opp alternativer til fengsel og muligheter for mer effektiv rehabilitering. En av de viktigste utfordringene er å styrke innsattes mulighet til å leve et fullverdig liv etter løslatelse. Skal vi bekjempe kriminalitet, må vi hindre nye lovbrudd etter soning. Vi må ha straff som virker, som samfunnsstraff og fokus på oppfølging ved løslatelse. Arbeidstrening for de som trenger det, utdanning for de som behøver det, og oppfølging av de som løslates gir større sjanse til å hindre tilbakefall.

Alle som er i fengsel i Norge skal tilbake til et liv ute i samfunnet før eller senere. Vi er ikke i tvil om at bedre utdanningstilbud i norske fengsler er verdt pengene. Sterkere fellesskapsløsninger som gir bedre livsvilkår for domfelte er en investering i trygghet for hele samfunnet.