Historisk arkiv

Varden, 11.08.07

Ingen bløff

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Stortingsrepresentant Kåre Fostervold (Frp) sier til Varden at jeg bløffer om at det er opprettet rundt 300 fengselsplasser de siste to årene. Innen utgangen av året vil det ha blitt opprettet 316 nye plasser så langt i min tid som justisminister. Jeg behøver ikke bløffe for å "fremstå ryddig og handlekraftig", skriver justisministeren.

Stortingsrepresentant Kåre Fostervold (Frp) sier til Varden at jeg bløffer om at det er opprettet rundt 300 fengselsplasser de siste to årene. Innen utgangen av året vil det ha blitt opprettet 316 nye plasser så langt i min tid som justisminister. Jeg behøver ikke bløffe for å "fremstå ryddig og handlekraftig". Denne regjeringen velger å satse målrettet på å få ned soningskøen og bedre innholdet i soningen. Det vil redusere kriminaliteten. 

Sjelden har det blitt satset mer på norsk kriminalomsorg. Vi begynner nå å se resultatene. I løpet av et år har køen sunket med 1000 dommer fra 2800 til 1800. Vi er derfor på god vei til å nå målet.

Fostervold er skuffet over at det ikke skal opprettes flere fengselsplasser i Skien fengsel. Det er ingen grunn til å opprette flere fengselsplasser i regionen. Region sør har tilstrekkelig kapasitet til å ivareta egne dommer og er den regionen som har flest plasser. I dag står om lag 330 dommer i kø. Dagens kø kommer av at dommer overføres fra andre regioner. I realiteten er det ingen soningskø i region Sør.

Fremskrittspartiet prioriterte ikke satsing på flere soningsplasser da de inngikk budsjettforlik med forrige regjering. De hadde muligheten, men brukte den ikke. 

Fostervold mener vi trenger fengselsplasser og ikke soningsplasser. Det henger ikke på greip.  Det er ikke forskjell på en fengelsplass og en soningsplass - alt er fengselsplasser. Vi har skaffet 316 nye fengselsplasser og i tillegg vil Halden fengsel stå ferdig i april 2010 med 251 plasser, hvorav 227 er lukkede.

I mitt første år som justisminister besøkte jeg samtlige fengsler. Hensikten var å se med egne øyne og få i gang dialog med ansatte, tillitsvalgte, innsatte og fengselsledere. Mitt budskap var at vi skulle få vekk køen, og at vi i den forbindelse ville kjøre ganske stramt – med fulle fengsler og utstrakt bruk av alternative soningsformer. Hele tiden har jeg vært tydelig på at vi vil normalisere forholdene når køen er borte. Jeg vet godt at presset er stort. Men de ansatte har taklet det på en imponerende måte. Mitt inntrykk er at fengslene har svært dyktige medarbeidere som gjør en kjempeinnsats.