Historisk arkiv

VG 3. august 2007

Ingen krise

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Den viktigste utfordringen i straffesystemet er å fjerne soningskøen og bedre innholdet i straffegjennomføringen. I sommer har VG meldt om fengselskrise. Sjelden har det blitt satset mer på norsk kriminalomsorg.

FengselDen viktigste utfordringen i straffesystemet er å fjerne soningskøen og bedre innholdet i straffegjennomføringen. I sommer har VG meldt om fengselskrise. Sjelden har det blitt satset mer på norsk kriminalomsorg. 

 

 

I mitt første år som justisminister besøkte jeg samtlige fengsler. Hensikten var å se med egne øyne og få i gang dialog med ansatte, tillitsvalgte, innsatte og fengselsledere. Mitt budskap var at vi skulle få vekk køen, og at vi i den forbindelse ville kjøre ganske stramt – med fulle fengsler og utstrakt bruk av alternative soningsformer. Hele tiden har jeg vært tydelig på at vi vil normalisere forholdene når køen er borte.

Vi begynner nå å se resultatene. Siden nyttår har køen sunket med 1000 dommer fra 2800 til 1800. Vi er derfor på god vei til å nå målet. Jeg vet derfor godt at presset er stort. Men de ansatte har taklet det på en imponerende måte. Mitt inntrykk er at fengslene har svært dyktige medarbeidere som gjør en kjempeinnsats.

Ikke uforsvarlig. Vi har flere innsatte, men ikke flere rapporterte hendelser i fengslene. I forhold til økningen i fanger ligger antall hendelser omtrent på samme nivå som i fjor. Sentralforvaltningen i kriminalomsorgen har ikke mottatt varsler om at ferieavviklingen ville bli uforsvarlig. I god tid før ferien kartla de situasjonen. Fra hver region ble det meldt tilbake at ferievikarer var tilsatt og at fengslene ville være fulle gjennom sommeren. I slutten av juni ble vi kjent med at Ringerike fengsel hadde problemer med å sikre tilstrekkelig feriebemanning, og at de derfor måtte stenge en avdeling i en periode.

Fengslene må bemannes med kvalifiserte folk. Regjeringen har derfor i budsjettene for 2006 og 2007 økt opptaket på Fengselsskolen med 125 aspiranter eller fem klasser. Det har vi gjort for å sikre tilstrekkelig faglært bemanning i tilknytning til at vi har økt belegget og skaffet 316 nye fengselsplasser. På rekordtid er nye fengsler etablert på Ravneberget, Bruvoll og Bjørgvin fengsler.

Færre gjengangere. Den store utfordringen er å styrke innsattes muligheter til å leve et normalt liv ved løslatelse. Vi har økt bevilgningene til helsetjenester for de innsatte, styrker fengselsbibliotekene og fengselsprestetjenesten. I løpet av 2007 etablerer vi utdanningstilbud i alle fengsler. Dette avlaster også de ansatte. Ved å styrke innholdet under soning gjør vi det vi kan for å redusere antall gjengangere i fengslene.

Stortinget har vedtatt å gjøre det straffbart å ikke møte til soning. Slik blir det enklere for fengslene å planlegge kapasitetsutnyttelsen, og politiet slipper å bruke ressurser på å pågripe domfelte som i utgangspunktet skal møte frivillig.

Friomsorgen er styrket for å redusere køen av samfunnsstraffdommer og forhindre at det bygger seg opp ytterligere kø av folk som skal sone samfunnsstraff. Ved årsskiftet var soningskøen for samfunnsstraff 315 dommer, mens den pr. 13. juli var 200.

Nytt fengsel. Halden fengsel vil få 251 fengselsplasser og skal stå ferdig i april 2010, en investering på 1,4 milliarder for lukkede fengselsplasser. Det blir et moderne fengsel der straffegjennomføringen skal tilpasses individuelt. Det skal nå også bygges besøksleilighet slik at fangene får mulighet til kontakt med barn og familie.

Styrking av sikkerheten ved Ila. I fjor bevilget vi penger til styrking av den fysiske sikkerheten ved Ila. Arbeidet vil bli sluttført i løpet av sommeren 2007.

Straffegjennomføring med elektronisk kontroll. Regjeringen har fått på plass en prøveordning med elektronisk kontroll som straffegjennomføringsform. Lovendringen betyr at innsatte kan gjennomføre straff med elektronisk kontroll når de har fire måneder igjen til forventet prøveløslatelse. Videre vil dommer opp til fire måneder i sin helhet kunne gjennomføres med elektronisk kontroll.

Straffelovens regler om deldom vil bli endret for å øke domstolenes mulighet for å kombinere ubetinget fengselsstraff med samfunnsstraff.

Soning i institusjon. Vi ønsker også å la flere gjennomføre straff i institusjoner. Lovverket åpner for at innsatte med rusmiddelproblemer, lettere psykiske problemer, atferdsforstyrrelser, tilpasningsproblemer mv. kan sone i institusjoner som ikke hører inn under kriminalomsorgen.

Vi vil sørge for raskere hjemsendelse av utenlandske innsatte til fortsatt soning i hjemlandet, også i tilfeller der innsatte motsetter seg hjemsendelse. I løpet av første halvår i 2007 har vi overført like mange til soning i hjemlandet, som i hele 2006. Fortsetter utviklingen vil resultatet være en dobling. Samtidig pågår et nordisk samarbeid for å revidere den nordiske loven om overføring av domfelte.

Det skal i løpet av året opprettes tre rusmestringsenheter i Bodø fengsel, Stavanger fengsel og ved Ravneberget fengsel. Enhetene skal styrke det tverrfaglige samarbeidet i forbindelse med rehabilitering av innsatte.

Narkotikaprogram. Narkotikaprogram med domstolskontroll. Regjeringen har igangsatt en prøveordning i Oslo og Bergen som innebærer at enkelte rusmisbrukere dømmes til å gjennomgå et rehabiliteringsprogram som vilkår for betinget dom. I alt 42 personer er til nå dømt til å delta i programmet.

I løpet av ett år opplever 4 000 barn at mor eller far blir fengslet. Dette kan få alvorlige konsekvenser for barnas livssituasjon og utvikling, både i form av skam, sorg, utrygghet, angst, savn, risiko for mobbing og foreldrekonflikter. For at innsatte foreldre skal få mer kvalitetstid sammen med egne barn, er tilskuddet til Foreningen for Fangers Pårørende økt med én million.

Tilbake til samfunnet. I budsjettene både for 2006 og 2007 økte regjeringen tilskuddene til Way Back/Livet etter soning og Kirkens sosialtjenestes Barmprosjekt. Pengene går til bedre oppfølging av løslatte.

Unge lovbrytere. Vi har oppnevnt et offentlig utvalg som skal se på reaksjoner og tiltak for ungdom mellom 15 og 18 år som begår alvorlig eller gjentatt kriminalitet. Regjeringen vil stimulere til ytterligere forskning om unge lovbrytere, inklusive bruken av straff og tvang og effekten av dette, særlig overfor unge lovbrytere med minoritetsbakgrunn. Regjeringen vurderer å gjøre overføring til konfliktråd obligatorisk når gjerningspersonen er under 18 år. Mekling skal fortsatt avhenge av samtykke fra fornærmede.

Våren 2008 legger vi frem en ny stortingsmelding om kriminalomsorgen. En målsetning er å finne alternativer til fengsel og å bli mer effektive i forhold til rehabilitering.  Regjeringen har styrket kriminalomsorgen med nærmere en halv milliard kroner i de to statsbudsjettene i 2006 og 2007. Vi vil fjerne soningskøen i vår regjeringstid. Det vil redusere kriminaliteten.