Historisk arkiv

Aftenposten 05.09.2007

Løfte om mer trygghet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Jeg er glad for at det settes søkelys på vårt arbeid for å bekjempe kriminalitet og skape mer trygghet. Men jeg kjenner meg ikke igjen i Aftenpostens beskrivelse av det vi har gjort. Vi står for den største satsingen på justisområdet på mange år.

Jeg er glad for at det settes søkelys på vårt arbeid for å bekjempe kriminalitet og skape mer trygghet. Men jeg kjenner meg ikke igjen i Aftenpostens beskrivelse av det vi har gjort. Vi står for den største satsingen på justisområdet på mange år. Vi er halvveis i perioden og underveis med å levere det vi lovet. Når soningskøen stuper, for eksempel til 0 i Nord-Norge, må vi tilpasse kartet etter terrenget. Noen ganger tar det tid å endre, men det er likevel ikke løftebrudd

Om fengsler: Aftenposten vet at soningskøen nærmest er fjernet etter at vi har etablert over 300 nye soningsplasser. I Bergen har vi etablert Bjørgvin fengsel, i Fauske er kontrakt signert og fengselet vil bli tatt i bruk med 18 åpne plasser fra høsten 2008. Vi bygger om eksisterende bygg for å bruke pengene mest effektivt. Aftenposten hevder at bare nybygging teller. Den uenigheten tåler jeg godt.

I tillegg har regjeringen igangsatt bygging av nytt fengsel i Halden (250 plasser). Det er inngått kontrakter for over 600 mill kr. Total kostnadsramme er 1,4 milliarder kroner.

Aftenposten vier også plass til behovet for åpne kontra lukkede plasser. Det er ikke stort behov for lukkede soningsplasser. Det er derimot behov for åpne plasser. Brorparten av dommene i køen er på under 90 dager og egner seg godt til åpen soning.

Om barn i fengsel: Den første stortingsmeldingen vi la frem, i juni 2006, var om alternativ straff for unge lovbrytere. I meldingen står følgende:

Bare unntaksvis kan det forsvares å fengsle unge under 18 år. Regjeringen foreslår alternativer til beste for barnet, samtidig som samfunnets behov for beskyttelse blir ivaretatt. Unge lovbrytere skal ikke slippe reaksjon på straffbare handlinger, men reaksjonen skal være klokere, komme raskere og være bedre tilpasset.

Vi har foreslått forbud mot å varetektsfengsle barn under 16 år og varetektsfengsling av de under 18 år for mer enn en uke av gangen. Vi vil heller bruke alternativer som plassering i barnevernsinstitusjon.

Om nedleggelse av politistasjoner: I perioden er det kun lagt ned politistasjoner etter initiativ fra politiledelsen lokalt. Vi har styrket bevilgningene til politiet med 257 mill. og oppretter lokale politiråd over hele landet for å styrke forebyggingsarbeidet mellom kommunene og politiet for å forebygge kriminalitet ved å opprette lokale politiråd over hele landet. Hittil er det opprettet politiråd i 49 kommuner. Resten får politiråd innen utgangen av 2007. Nærpolitiet og lokalpolitikerne kjenner mennesker og lokalmiljø best, og kan i samarbeid løse konflikter tidlig og forebygge mest effektivt.

Vi har fått på plass det høyeste opptaket ved Politihøgskolen (432 studenter) siden 1998. Samtidig har vi det høyeste antall søkere med minoritetsbakgrunn noen gang.

Om utstyr til politiet: I justisbudsjettet for i år vil Aftenposten finne at politidistriktene skal skifte tunge vernevester innen utgangen av 2007. Nye pistoler skal skaffes innen utgangen av 2008. Anskaffelse av pistoler er i all hovedsak gjennomført i 2007. Vernevester og ileggsplater leveres som planlagt i løpet av året.

Dessuten er vi i gang med utbyggingen av nødnett, det nye digitale radiosambandet for nød- og beredskapsetatene. Prislappen er 3,6 mrd.

Om voldtekstetterforskere: Vi vil ha flere politidistrikter som organiserer seg som i Agder, med egne team som arbeider med vold i nære relasjoner og overgrep mot kvinner og barn. Regjeringen har også oppnevnt et voldtektsutvalg som skal foreslå tiltak. I revidert budsjett for 2007 styrket vi politibudsjettet med 30 mill. for å prioritere arbeidet mot vold, vold i nære relasjoner og voldtekt.

Siden 2005 har vi fått i stand den største satsingen på justisområdet på mange år. Og vi er fortsatt bare halvveis i perioden.

Illustrasjon: Utvikling av soningskøen 2006-2007: