Innlegg i Aften 15. mai 2007
Mer politikraft i Oslo
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Justis- og politidepartementet
Tale/innlegg | Dato: 18.05.2007
Oslo politidistrikt får 30 millioner kroner til styrket bemanning, større satsing mot gjengkriminalitet og sterkere innsats mot menneskehandel.
Vi har et politi som leverer. Det er gledelig å se at samarbeidet mellom Politidirektoratet, Oslopolitiet, politidistriktene på Østlandet, Økokrim og Kripos om bekjempelse av gjengkriminalitet ser ut til å gi gode resultater. Et politi som leverer motiverer til styrket innsats. Det er viktig å inndra verdier, straffeforfølge organiserte kriminelle i Norge og utlandet og hindre rekruttering inn i miljøene. Den samlede politisatsingen i revidert nasjonalbudsjett (RNB) gir et løft på 77 millioner for et nærere og sterkere politi.
Trygg hovedstad: Med styrkingen av Oslopolitiet med 30 millioner har vi reversert høyrepartienes kutt til Oslopolitiet. Avskjedsgaven fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre til Oslopolitiet da de gikk ut av regjeringskontorene og la fram sitt siste budsjett, var kutt i politibudsjettene.
Regjeringen er opptatt av at Oslo politidistrikt skal ha gode rammebetingelser for å gjøre hovedstaden trygg. Noe av det første jeg gjorde som justisminister var å styrke politibudsjettene. Oslo-politiets budsjett for 2007 var en videreføring av 2006-budsjettet, justert for pris- og lønnsstigning. I realiteten er økningen større fordi oppgaver i tilknytning til utlendingssaker og ansvar for livvakttjenesten ble overført til andre, mens Oslo politidistrikt har beholdt pengene.
Styrkingen i RNB skal gå til økt bemanning, investeringer, videreføring av arbeidet mot gjengkriminalitet, økt innsats mot menneskehandel og ivaretakelse av særskilte nasjonale oppgaver. Arbeidet mot vold, særlig mot vold i nære relasjoner og voldtekt, skal også prioriteres.
Mye positivt i Oslo: Det er mye positivt å trekke frem når det gjelder Oslo-politiet. Saksbehandlingstiden er redusert, antall registrerte anmeldelser går ned og vi ser resultater fra flere satsinger og samarbeidsprosjekter når det gjelder gjengangere, gjengkriminalitet og prostitusjon.
I år er det også opprettet et politiråd med fagsjefgruppen i politiet og byråden med utvalgte bystyrerepresentanter. Første møte er i dag – 15. mai. Rådet skal være en arena for utveksling av kunnskap om lokale problemer og diskusjon og beslutning om samordnet innsats.
Skjenking et problem: En av de store utfordringene i Oslo er høy konsentrasjon av vold i sentrum. Dette har nær sammenheng med tettheten av utesteder og skjenkepolitikken til Oslo kommune. Regjeringen vil vurdere strakstiltak for å redusere alkoholrelaterte problemer og utrygghet. Politirådet kan gi lokalpolitikere og politiet bedre muligheter til å diskutere gjennomføring av bestemmelsene om alkoholskjenking med sikte på å forebygge både brudd på bestemmelsene og andre uakseptable konsekvenser av alkoholbruk.
Innsats mot gjenger: Kriminelle gjenger som er involvert i alvorlig kriminalitet bidrar til å skape utrygghet. Regjeringens satsing på gjengprosjektet i hovedstadsområdet må så langt betegnes som vellykket. Det var påkrevende viktig i fjor høst å få på plass ekstra midler til en kraftinnsats mot alvorlig gjengkriminalitet. Rgjeringen vil sikre grunnlaget for en videreføring av dette omfattende arbeidet.
Den samordnede innsatsen mot gjengkriminalitet som Politidirektoratet igangsatte mellom flere politidistrikter i og rundt Oslo, med bidrag fra Økokrim og Kripos, har gitt synlige resultater. Det har en egenverdi at ressurser kobles sammen. Aksjonene som forrige uke ble iverksatt i Norge og i utlandet, med pågripelser og beslag av store verdier, er en ny omdreining i kampen mot den organiserte gjengkriminaliteten. Gjengaksjonen er resultat av en villet politikk fra regjeringen. Vi har skaffet ressursene og signalisert at pengene fra kriminalitet skal tas. Å frata kriminelle utbyttet fra kriminelle handlinger er et sentralt mål i kriminalitetsbekjempelsen og kan også virke forebyggende.
Forebygging: En målsetting om redusert kriminalitet krever innsats for å stoppe nyrekruttering til kriminalitet og hindre at unge utvikler kriminelle løpebaner.
Regjeringen går i Soria Moria-erklæringen inn for at politiet skal gis mulighet til økt bruk av DNA-under etterforskning. Regjeringen ønsker sentral finansiering av DNA-analyser, og vil utvide DNA-registeret. DNA er et effektivt redskap for å oppklare flere forbrytelser. Dersom vi oppklarer mer kriminalitet, vil kriminaliteten også gå ned, samtidig som etterforskningen effektiviseres og politiressurser kan frigis til for eksempel forebyggende arbeid.
Flere politifolk: Regjeringen vil ha en mer effektiv straffesakskjede og øker derfor opptaket både til politiet og til fengselsutdanningen. Det blir tatt opp 432 studenter ved Politihøgskolen i år. Dette er det høyeste opptaket siden 1998. Samtidig har vi det høyeste antall søkere med minoritetsbakgrunn noen gang. Flere dyktige politifolk gjør at vi kan nå målene om å forebygge bedre, reagere raskere og oppklare mer.