Historisk arkiv

Innlegg i Vårt Land 26. november 2007

Mer til redningstjeneste og til frivillig innsats

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Den frivillige innsatsen som organiseres spontant på ulykkesstedet gjennom de frivillige hjelpeorganisasjoner, er særpreget for vårt land, skriver justisminister Knut Storberget i et innlegg i Vårt Land.

Redningsaksjon på sjøen. Foto: RSRKMDet gleder meg å se at Norge setter rekord i dugnad og frivillig innsats. Samfunnet er helt avhengig det. Særlig er vi avhengig av de frivillige organisasjonene i redningstjenesten. Lokalkjente og trenede mannskaper som raskt mobiliserer for å redde liv. Vi må bevare viljen til slik frivillig innsats. Derfor har regjeringen doblet bevilgningen til de frivillige organisasjonene i redningstjenesten.

Redningstjenesten i Norge er organisert som et samvirke mellom en rekke offentlige etater, private og frivillige organisasjoner. Den frivillige innsatsen som organiseres spontant på ulykkesstedet gjennom de frivillige hjelpeorganisasjoner, er særpreget for vårt land.

For å opprettholde den dugnadsånd som råder blant de frivillige har regjeringen doblet tilskuddet til de frivillige organisasjonene i redningstjenesten fra 6,1 mill. til 12,2 mill. kroner i 2008. Målsetningen er å kunne inspirere til videre innsats på det redningsfaglige området gjennom tilskudd til kurs og kompetanseutvikling, utstyr, drift av organisasjonene mv.

De frivillige hjelpeorganisasjonene kan engasjeres innenfor en rekke ulike områder, eksempelvis i søks- og redningsaksjoner, vakt- og beredskapstjeneste i vinterfjellet og ved sjøen om sommeren.

Frivillige som deltar i en redningsaksjon får refundert faktiske utgifter. Satsene for refusjon av utgifter for deltakelse i redningsaksjoner ble økt med gjennomsnittelig 35 % høsten 2007.

Ved å styrke tilskuddet og refusjonssatsene til de frivillige har regjeringen bidratt til å styrke organisasjonenes handlefrihet og medlemmenes sikkerhet.

I kriminalomsorgen er også de frivilliges innsats sterkt til stede. I arbeidet med integrering av innsatte og tidligere innsatte i sosialt stabile miljøer er kontakt med frivillige organisasjoner et sentralt virkemiddel.

Frelsesarmeens virksomhet gjennom Elevator er en av kriminalomsorgens viktigste samarbeidspartnere. Her finnes 20 soningsplasser reservert for straffedømte som kan gjennomføre hele eller deler av straffen i institusjon. Kirkens Sosialtjeneste har 12 virksomheter knyttet til oppfølgings- og rehabiliteringsarbeid etter straffegjennomføring. Røde Kors visitortjeneste skal være en støtte for innsatte i fengslene som trenger noen å snakke med. I dag finnes det ca. 450 registrerte visitorer som besøker innsatte i 28 av landets fengsler.

Røde Kors’ arbeid med gatemegling og Ungdom mot Vold er viktige bidrag til en redusert kriminalitetsutvikling.

Andre sentrale frivillige aktører er Foreningen for fangers pårørende, Straffedes Organisasjon i Norge (SON), og WayBack, som er et sosialt nettvekstilbud til innsatte og løslatte.

Regjeringen vil fortsette arbeidet med å legge til rette for at frivillige organisasjoner skal være sentrale bidragsytere og supplement til offentlige tjenester. Dugnadstradisjonen står sterk i Norge. Dette særpreg er noe vi vil ta vare på fordi det er verdifullt for oss alle.