Historisk arkiv

Innlegg i VG 6. juni 2007

Politistasjon på nettet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Politiet skal patruljere nettet på jakt etter overgripere. Barn og unge skal lett få tak i politiet. Regjeringen setter av seks millioner kroner for å opprette en politistasjon på nett med direkte rapporteringsknapp til et sentralt tipsmottak, skriver justisministeren.

Nærbilde av adressefeltet i en nett-browser. Foto: iStockPolitiet skal patruljere nettet på jakt etter overgripere. Barn og unge skal lett få tak i politiet. Regjeringen setter av seks millioner kroner for å opprette en politistasjon på nett med direkte rapporteringsknapp til et sentralt tipsmottak. Internett skal ikke være en lovløs sone.

92 prosent av norske barn mellom 9 og 16 år har Internett hjemme. 45 prosent er på nett flere ganger om dagen. 69 000 barn mellom 9 og 16 år har truffet noen de er blitt kjent med på nett. 6000 forteller at noe ubehagelig skjedde på dette møtet. Vi vet at barn har blitt utsatt for seksuelle overgrep fra personer de har møtt på nettet.

Ny straffebestemmelse. Vi har fått på plass en ny straffebestemmelse. Den rammer voksne som avtaler å møte barn med planer om å begå seksuelt overgrep. Gjennom bestemmelsen har politiet bedre mulighet til å gripe inn på et tidlig tidspunkt.

Det nye straffebudet er bare ett av mange tiltak for å gi barn og unge en tryggere hverdag. Det er også behov for opplæring av voksne og barn i trygg internettbruk. Bedre beskyttelse vil også kreve et godt samarbeid med nettleverandørene, og jeg er overbevist om at vi vil få dette til.

Barnas hus. Barn som utsettes for seksuelle overgrep må også sikres et godt hjelpe- og behandlingstilbud. I dag opplever dessverre mange at hjelpen uteblir, eller at den kommer for sent. Derfor setter regjeringen i gang pilotprosjektet ”Barnas hus” i Bergen og på Hamar, der avhør, undersøkelser og behandling av barnet skal skje på ett og samme sted.

Politistasjon på nett er ett av flere råd jeg har fått av en arbeidsgruppe ledet av Grete Faremo, som har sett på forebygging av internettrelaterte overgrep. Systematisk politipatruljering på nettet, informasjonsinnsamling, mottak og behandling av tips krever nye ressurser. Ikke minst gjelder dette når man skal identifisere ofre for overgrep. Kripos får nå ressurser til å starte arbeidet med kompetanseoppbygging, teknologi og personell som skal ”patruljere” på nettet og etterforske sakene.