Innlegg i Nordlys 21. mai 2007
Regjeringen satser på Svalbard
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Justis- og politidepartementet
Tale/innlegg | Dato: 22.05.2007
Svalbard skal få nytt reservekraftanlegg. Regjeringen bidrar med 20 millioner kroner til finansieringen av en robust, fremtidsrettet og miljøvennlig reservekraftløsning. Vi mener Svalbard er et viktig satsingsområde.
I Soria-Moria erklæringen slår regjeringen fast at Nordområdene skal være et av Norges viktigste satsningsområder i årene som kommer. Som ansvarlig for svalbardbudsjettet og for koordineringen av norsk svalbardpolitikk, er det viktig for meg å arbeide for en fortsatt satsing på Svalbard.
Sterkt lokaldemokrati. Regjeringen ønsker en robust og livskraftig bosetting i Longyearbyen. Vi ønsker at lokaldemokratiet på Svalbard, Longyearbyen lokalstyre, skal ha best mulige betingelser for de oppgavene de er satt til å utføre. Derfor har vi blant annet overført Longyearbyen skole fra staten til Longyearbyen lokalstyre, innlemmet Svalbard museum i det nasjonale museumsnettverket og innført et eget tillegg i barnetrygden på Svalbard.
Reversere svalbardskatten. Skatten på Svalbard kan bli senket. Regjeringen ønsker at Svalbard skal ha et enkelt og robust skattesystem med et lavt skattenivå. Det er nå sendt på høring et forslag om blant annet å redusere lønnstrekkordningen fra 12 til 8 prosent, det vil si tilbake til 2005-nivå. Det foreslås en høyere sats for svært høy lønn. Dette vil gi en bedre fordelingsprofil i tråd med Regjeringens politikk. Samtidig er det foreslått en økning i kapital- og virksomhetsbeskatningen som i all hovedsak har stått uendret siden 1925. Dette skyldes blant annet behov for å harmonisere nivået med internasjonale satser. Forslaget vil bli endelig behandlet som en del av budsjettopplegget for 2008.
Longyearbyen trenger et nytt reservekraftanlegg. Regjeringen ønsker å ta et aktivt grep i forhold til utfordringene med reservekraftsituasjonen i Longyearbyen. Dagens anlegg har ikke tilstrekkelig kapasitet. Anlegget er også fysisk plassert nær hovedkraftanlegget, og hendelser ved hovedkraftanlegget vil kunne sette reservekraftanlegget ut av spill. Vi har derfor i Revidert nasjonalbudsjett bevilget 20 millioner kroner. Bevilgningen vil sikre etablering av et sentralt plassert dieselkraftanlegg som skal kunne konverteres til et biodieselanlegg når biodiesel gjøres kommersielt tilgjengelig. Dette anlegget vil også kunne være første ledd i et eventuelt nytt hovedkraftanlegg.
Det resterende investeringsbehovet vil dekkes av Longyearbyen lokalstyre gjennom brukerfinansiering. Forrige regjering foreslo at nytt reservekraftanlegg i Longyearbyen skulle brukerfinansieres. Vi har i nært samarbeid med Longyearbyen lokalstyre jobbet videre med å finne en løsning for å sikre Longyearbyen reservekraft. Vi har vært opptatt av å bidra til etableringen av en robust, fremtidsrettet og miljøvennlig løsning og har blant annet bygd på anbefalinger fra SINTEFs gjennomgang av reservekraftsituasjonen i Longyearbyen. Med bevilgningen på 20 millioner kroner ønsker vi også å legge til rette for en god infrastruktur.
Regjeringen vil fortsatt satse på nordområdene og legger til rette for å bevare et robust norsk familiesamfunn i Longyearbyen.