Historisk arkiv

LO-Aktuelt 13/2007

Vil redusere kriminaliteten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Vi trenger helhet i kriminalitetsbekjempelsen. Vi må forbygge bedre, oppdage og oppklare mer og rehabilitere bedre. Da er kommunene den viktigste samarbeidspartneren vi har. Jeg ønsker meg flere lokale trygghetspolitikere.

Jeg ønsker meg økt samordning for å forbygge kriminalitet. Her har vi et stort uutnyttet potensial for å engasjere flere lokalpolitikere og etablere tettere lokalt samarbeid mellom kommunene og politiet i lokale politiråd. Nærpolitiet og lokalpolitikerne kjenner mennesker og lokalmiljø best, og kan i samarbeid løse konflikter tidlig og forbygge kriminalitet og utrygghet. Vi vet at mye av kriminaliteten, både når det gjelder vold og vinning, både hjemme og ute er knyttet til rus. Her bør lokalsamfunnet engasjere seg mer for trygghet lokalt, blant annet knytta til skjenkepolitikk.

Det blir meningsløst å bare debattere straffens lengde all den tid så mange forbrytelser ikke oppklares. Vi vet det er store mørketall, særlig knyttet til forbrytelser som rammer kvinner og barn. Vi må skape et politi som også kan gå inn i denne typen saker. Samtidig har vi forslått økt bruk av DNA som bevis for å gi politiet bedre verktøy til å oppklare vinningskriminalitet. For å skape mer trygghet har vi styrket politiet knyttet til utstyr, metoder og kompetanse. Siden regjeringen tiltrådte er politiet styrket med 257 millioner kroner. Jeg vil også styrke innsatsen mot økonomisk kriminalitet, som stjeler verdier fra felleskassa. I tillegg skal innsatsen mot gjengkriminalitet videreføres. Vi må være tydelige på at kriminalitet skal ikke lønne seg. Hovedpulsåren for organisert kriminalitet er profitt, og det er en sentral målsetning å gå etter pengene. Boliger, kjøretøy og luksusartikler det ikke kan gjøres rede for, skal inndras.

Hovedutfordringene innenfor kriminalomsorgen er å avvikle soningskøen og videreutvikle kvaliteten i straffegjennomføringen. Det er skaffet 316 nye fengselsplasser på rekordtid og vi bygger nytt fengsel i Halden med 251 plasser. Vi har i løpet av et år redusert soningskøen med nesten 1000 dommer til 1800 dommer i kø. I tillegg har vi etablert utdanningstilbud i alle fengsler. Dette øker muligheten for rehabilitering. Regjeringen har styrket kriminalomsorgen med nærmere en halv milliard kroner. Vi er på god vei til å nå målet om å fjerne soningskøen i vår regjeringstid. Det vil redusere kriminaliteten.

Vi øker opptaket til både politi- og fengselsutdanningen. Politihøgskolen har det høyeste opptaket siden 1998, med rekordmange søkere og det høyeste antall søkere med minoritetsbakgrunn noen gang.

Regjeringen vil ha en mer effektiv og helhetlig kriminalpolitikk, og har i løpet av to år sørget for en vesentlig styrking av politi og fengselsvesen.