Historisk arkiv

Replikk i Aftenposten 23. juni 2008

Å slukke branner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

I en leder 14. juni kritiserer Aftenposten den nasjonale krisehåndteringen i forbindelse med skogbrannen i Froland. Påstanden om at vi kom for sent inn med tilleggsressurser, er basert på uriktige opplysninger.

  Justisminister Knut Storberget besøkte Froland fredag 13. juni.

Justisminister Knut Storberget besøkte Froland fredag 13. juni.

Froland. I en leder 14. juni kritiserer Aftenposten den nasjonale krisehåndteringen i forbindelse med skogbrannen i Froland. Påstanden om at vi kom for sent inn med tilleggsressurser, er basert på uriktige opplysninger. Ressursene som ble stilt til disposisjon for slukking, var større enn noen gang tidligere.

Fulgte tett. Regjeringen fulgte situasjonen i Froland nøye og tok den alvorlig fra første dag. Allerede fra tirsdag 10. juni ble jeg løpende orientert om utviklingen av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Onsdag 11. juni ble det tatt formell kontakt fra Hovedredningssentralen i Sør-Norge mot svenske myndigheter for å bistå med luftkapasitet.

Samme dag ble også EUs monitorerings- og informasjonssenter informert om hendelsen. Ettersom det fremdeles var tilstrekkelig kapasitet nasjonalt, valgte vi å ikke be om støtte. Flere land kunne stille med luftstøtte via EU, og vi holdt opsjonen åpen helt til mandag morgen.

Enorm innsats. Mannskapet som deltar i slukningsarbeidet, har gjort en enorm jobb gjennom flere døgn. Over 600 mannskaper fra Sivilforsvaret har vært i innsats, i tillegg til mannskapet fra brannvesen og Heimevernet. Da jeg besøkte Mykland fredag 13. juni, bekreftet den lokale brannledelsen at det var nok mannskap, utstyr og luftbåren støtte.

Brannberedskap er et kommunalt ansvar, og viktige statlige støtteressurser ved skogbrann er Sivilforsvaret, Forsvaret og skogbrannhelikopter. DSB gir det kommunale brannvesen årlige veiledninger i forebygging og håndtering av skogbranner.

Regjeringen fremmet i mai en stortingsmelding om samfunnssikkerhet som beskriver tiltak for å styrke samfunnssikkerheten. Et enhetlig innsatsledersystem for brannvesenet og Sivilforsvaret er under utvikling og skal gi bedre forutsetninger for å håndtere store hendelser med omfattende ressursinnsats.

Alltid noe å lære. Vi har opplevd en rekke skogbranner i Sør-Norge den siste tiden, som i Råde i Østfold og ved Konnerud i Drammen, og nå den største skogbrannen i moderne tid i Froland kommune. Det er åpenbart viktig å forberede seg på at vi i årene fremover kan få tørkeperioder og værsituasjoner som vi til nå ikke har vært vant til. Dette utfordrer beredskapen.

Når slukkingsarbeidet er avsluttet, vil Justisdepartementet sette ned en arbeidsgruppe som skal gjennomgå håndteringen av skogbrannen i Froland og skogbrannberedskap generelt. Gruppen vil få i mandat å fremmeforslag til tiltak for forbedring av skogbrannberedskapen, vil ledes av en fylkesmann og ha representanter fra skogbruksmyndigheter og andre relevante aktører. Konklusjonene vil være viktige innspill til den kommende stortingsmeldingen om brannvern.

Den samlede beredskapen i Norge basert på samvirke og samarbeid er god. Samtidig skal vi ta med oss erfaringene fra Froland.