Historisk arkiv

Innlegg i Fædrelandsvennen 20. november

Åpner barnehus i Kristiansand – all hjelp på ett sted

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Barn som opplever vold og overgrep skal slippe å bli sendt fra sted til sted i hjelpeapparatet. Tirsdag åpner jeg et nytt Barnehus i Kristiansand. Her kommer hjelpen til barnet – ikke omvendt, skriver justisministeren.

Barn som opplever vold og overgrep skal slippe å bli sendt fra sted til sted i hjelpeapparatet. Tirsdag åpner jeg et nytt Barnehus i Kristiansand. Her kommer hjelpen til barnet – ikke omvendt. 
 
Stor belastning.
Det er vanskelig å fortelle om seksuelle overgrep, mishandling og
vold. Møtet med rettsapparatet kan være tøft. For familie og andre pårørende er det ofte  en påkjenning å erkjenne det som har skjedd. Regjeringen vil derfor utvide hjelpetilbudet til dem som lever under stort press på grunn av slike opplevelser. Barn skal få kontakt med trygge voksne som kan beskytte dem og stoppe overgrepene.
 
Dette er bakgrunnen for at vi i Soria Moria-erklæringen satte som mål å etablere et nytt tilbud til barn utsatt for vold og seksuelle overgrep, eller som har vært vitne til slik vold. Barna er ikke i stand til å forsvare seg mot slik alvorlig kriminalitet. Vi plikter å sørge for at de ikke lider ytterligere overlast i den vanskelige prosessen de går gjennom. Også barnas pårørende skal kunne få hjelp, bistand og veiledning på Barnehuset.
 
Ikke kasteball. Barn som har opplevd overgrep og vold, skal slippe å bli sendt fra sted til sted. En viktig hensikt med Barnehuset er at hjelpepersonalet skal komme til barnet – ikke omvendt. Her vil avhør, undersøkelse og behandling skje på ett sted. Huset er utstyrt for dommeravhør, medisinsk undersøkelse og med egne rom for samtale og terapi. Barnehuset har både fast personale og fagfolk som kan tilkalles ved behov. 
 
Samarbeid på tvers vil gi resultater. Barnehusene er et samarbeid mellom flere sektorer. Hovedoppgaven er å samordne tiltak for barn utsatt for seksuelle overgrep.

Vi må bygge videre på den kompetansen som allerede finnes. Utfordringen er å utnytte ressurser og kompetanse på en best mulig måte. Vi har felles mål – å etablere et tilbud for barn som er bedre enn det vi har i dag. Samarbeid på tvers vil gi resultater når alle drar i samme retning.  Jeg har stor tro på at dere skal få til det nettopp her i Kristiansand.
 
Bred innsats. Barna har krav på den beste beskyttelsen vi voksne kan gi dem. Regjeringen har lagt opp til en sterk og samlet innsats for å møte utfordringene. Vi har blant annet en handlingsplan med 50 tiltak for å gi bedre hjelp til ofre for vold i nære relasjoner, med forebyggende tiltak for overgripere og tiltak for å øke kompetansen i fagmiljøene. Barnehusene, utvidet rett til bistandsadvokat og styrking av de interkommunale overgrepsmottakene er noen eksempler.

Landsdekkende tilbud. Vi åpner nå Barnehuset Kristiansand. Norges første Barnehus åpnet i Bergen i november i fjor, og like før jul åpnet Barnehuset Hamar.  Når Trondheim og Tromsø snart får sine Barnehus, har Regjeringen sørget for et landsdekkende tilbud gjennom å etablere Barnehus i alle helseregioner. Innen utgangen av 2009 vil det i tillegg bli lagt til rette for å opprette Barnehus i Oslo.