Historisk arkiv

En helhetlig justispolitikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Aftenposten 28.11.08

Høyres leder Erna Solberg skriver at jeg må ta politikrisen på alvor. Det gjør jeg. Da regjeringen tiltrådte overtok jeg et budsjett som innebar kutt i Oslo-politiets budsjett og kutt i driftsmidlene til politiet generelt. Vi har økt politiets budsjett hvert år, skriver justisministeren.

Høyres leder Erna Solberg skriver i Aftenposten 31.oktober at jeg må ta politikrisen på alvor. Det gjør jeg. Da regjeringen tiltrådte i 2005 overtok jeg et budsjett som innebar kutt i Oslo-politiets budsjett og kutt i driftsmidlene til politiet generelt. Vi har økt politiets budsjett hvert år, med til sammen 2 milliarder kroner fra 2006 – 2009. Politiet har fått en reell økning på 365 millioner bare i 2008. 

Den viktigste årsaken til mangelen på politifolk er det lave opptaket på Politihøgskolen under forrige regjering. Det er vi nå i ferd med å rette opp. Etter rekordhøye opptak de to siste årene, øker vi opptaket ytterligere til 552 studenter i 2009. I denne regjeringsperioden blir det utdannet nesten 650 flere politifolk enn i forrige periode. Hadde forrige regjering gjort det vi gjør nå, hadde situasjonen sett helt annerledes ut i dag. 

Soningskøen er bygget ned fra i underkant av 3000 dommer, da Høyre satt i regjering, til om lag 460 dommer i dag. Dette reduserer belastningen på politiet, blant annet fordi det blir lettere å finne varetektsplasser. Vi har også sørget for å frigjøre driftsmidler i politidistriktene gjennom å sentralfinansiere DNA-analyser til bruk i politiets etterforskning. Dette bruker vi over 100 millioner på til neste år.

Risikotillegg og lønn
Politiets Fellesforbund bruker for tiden sterke virkemidler for å få fram at det er særlige farer forbundet med å jobbe i politiet, og krever et risikotillegg for det. Unio har imidlertid ikke på noe tidspunkt i år fremmet krav overfor staten om et risikotillegg, verken i lønnsforhandlingene eller senere. Politiet hadde et slik tillegg tidligere, men det ble innarbeidet i grunnlønnen som et resultat av lønnsforhandlingene i 1996.

Krav om lønn og tariff fremmes i de ordinære lønnsforhandlingene. Det er særdeles viktig at spillereglene nå følges. Dette er også en forutsetning for å nå fram med krav knyttet til lønn.

Påstandene fra Politiets Fellesforbund om rekordhøy overtidsbruk, økende sykefravær og økende avgang fra yrket, ser ikke ut til å ha hold i politiets egne tall. Selv om overtidsbruken er for høy for enkelte polititjenestemenn i spesielle funksjoner, er det fra mai til september i år ikke betalt mer enn 30 timer overtid i gjennomsnitt per polititjenestemann. Politi- og lensmannsetaten har i en årrekke hatt lavere sykefravær enn gjennomsnittet i staten. Og Politidirektoratets rapport Politiet mot år 2020 tyder på at under 1 prosent av polititjenestemennene slutter før pensjonsalder. Selv om en ny undersøkelse tyder på at avgangen kan ha økt til i underkant av 2 prosent, er det for tidlig å si om denne tendensen vil fortsette.

Høyres leder tegner et negativt bilde av kriminalitetsutviklingen, til tross for at forbrytelsene er redusert med 5.4 prosent og at vinningsforbrytelsene har gått ned med hele 7.5 prosent siden i fjor. Vi har tatt grep i forhold til kriminalitetsområder som menneskehandel, gjengkriminalitet, vold i nære relasjoner og hvitvasking. Likevel står vi overfor store utfordringer i kriminalitetsbildet.

De gode resultatene som politiet skaper gjennom sin innsats bidrar til å gjøre Norge tryggere. Vår regjering vil fortsette å bidra til at vi kan ha et nært og sterkt politi.