Historisk arkiv

Feil om soningskø

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Innlegg i Aftenposten 13.08.2008

Det Kåre Valebrokk skriver om soningskøen i sin søndagskommentar i Aftenposten, er feil, skriver justisministeren. - Køen har ikke sunket fordi vi slipper fangene fri før soningstiden er over.

I søndagskommentaren bruker Kåre Valebrokk blant annet nedgangen i soningskøen for å illustrere sine poenger. Det han skriver om soningskøen, er imidlertid feil. Køen har ikke sunket fordi vi slipper fangene fri før soningstiden er over. Faktum er at det er blitt vanskeligere å få innvilget tidlig løslatelse under denne regjeringen enn det var under forrige.

Soningskøen er redusert med 70 prosent på to år og ligger nå på rundt 800 dommer. Nedgangen har kommet som følge av en lang rekke målrettede tiltak. Stikkord er etablering av nær 400 nye fengselsplasser, raskere overføring til hjemlandet av utenlandske innsatte og økt bruk av samfunnsstraff. Fra 1. september innfører vi også elektronisk soning.

Fordi køen har sunket dramatisk under den rødgrønne regjeringen, sluttet vi i april med dublering i enmannsceller og reduserte bruk av fremskutt løslatelse. I tillegg har vi satset betydelig på bedre innhold i soningen, for å hindre at straffedømte begår ny kriminalitet etter endt soning.

Et av hovedpunktene i Soria Moria-erklæringen er å avvikle soningskøen og  videreutvikle kvaliteten i straffegjennomføringen. Og vi leverer.