Historisk arkiv

Østlendingen, 24. oktober

Flere ressurser til politiet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Yngve Sætre skriver i et innlegg i Østlendingen tirsdag 21. oktober at politiet må få større ressurser. Jeg har noen kommentarer til innlegget.

Politiet er grunnfjellet i arbeidet med å bekjempe kriminalitet og skape et tryggere samfunn. Og de gjør jobben sin godt, for vi ser at kriminaliteten er på vei ned på flere områder - ikke minst når det gjelder vinningskriminalitet.

Jeg innrømmer at det er betydelig utfordringer i etaten. Den viktigste er at det lave opptaket på Politihøgskolen under forrige regjering har ført til at det i dag er mangel på politifolk. Det er vi i ferd med å rette opp. Etter rekordhøye opptak de to siste årene, øker vi opptaket ytterligere til 552 studenter i 2009. Det tar tre år før disse er ferdig utdannet og kan starte sitt virke i politiet. Allerede til neste år vil vi likevel se effekt av økt opptak ved PHS.

Sætre skriver at «det er helt nødvendig med et kraftig løft i politiets budsjetter». Jeg mener at den rødgrønne regjeringen har styrket politiets budsjetter betydelig. I perioden 2006-2009 har politiet fått en nominell styrking på to milliarder kroner. Selv etter at det er tatt hensyn til lønns- og prisstigningen, er økningen på 800 millioner kroner.

Sætre mener at lederen av justiskomiteen, Anne Marit Bjørnflaten, ikke tar situasjonen i politiet inn over seg. Jeg vil heller si at det er Sætre som ikke har forstått situasjonen: Statistikk viser nemlig at det er lavere sykefravær i politiet enn gjennomsnittet i staten. Bruk av overtid har ikke økt de senere år - tryggheten i samfunnet er altså ikke avhengig av «et system basert på overtid». Det har erfaringsvis vært få politifolk - ca. 70 (0,85 prosent) - som har sluttet før oppnådd pensjonsalder for å gå over i andre yrker. En undersøkelse fra perioden 1. september 2007 til 1. mars 2008 antyder at avgangen fra etaten nå er dobbelt så stor som det erfaringstallene tilsier. Det betyr i så fall at det er ca. 140 personer per år, eller 1,7 prosent, av de politiutdannede som slutter. Men vi vet ennå ikke om denne tendensen vil fortsette. Derfor er det for tidlig å trekke de bastante konklusjonene som Sætre trekker. Erfaringsmessig vil en del av dem som slutter vende tilbake igjen etter noen år. I september er det bare 27 av 351 som gikk ut fra Politihøgskolen våren 2008 som ikke fikk lønnsutbetalinger fra politiet.

Jeg er redd for at trykket av medieoppslag fra Politiets Fellesforbund om at det skal være en krise i politiet, kan skape unødig frykt blant publikum. Det er ingen krise i politiet, og det er et forsvarlig polititjenestetilbud i distriktene! Folks tillit til politiet er høy i Norge. Heldigvis, for den tilliten er politiet helt avhengig av for å få gjort jobben sin. Hvis vi skal få flere kriminalitetsofre til å anmelde det de er blitt utsatt for, slik at flere saker kan bli oppklart og flere kan få hjelp, er vi avhengige av at ofrene tar kontakt med politiet og leverer inn anmeldelse.

Vi sa i Soria Moria-erklæringen at vi ville fjerne soningskøen, innføre DNA-reform og øke opptaket ved Politihøgskolen, vurdere å bygge barnehus og styrke politiets økonomi. Vi bruker over 150 millioner kroner på DNA-reformen til neste år - reformen er i gang. Vi har etablert over 400 nye fengselsplasser og soningskøen er redusert fra 2700 dommer til under 500 i dag. To barnehus er åpnet, og fire til vil åpnes snart. Vi holder det vi lover, og vi leverer.
Jeg skal fortsette mitt arbeid for å sikre tryggheten for befolkningen og for at kriminaliteten skal bekjempes.