Historisk arkiv

Identitetskontroll ved reiser til Svalbard

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Statssekretær Terje Moland Pedersen og Statssekretær i Utenriksdepartementet, Elisabeth Walaas, kommenterer i dagens utgave av Aftenposten den pågående behandlingen av passkontroll ved reiser til og fra Svalbard.

Fra Aftenposten 24. oktober 2008:

Morten Fyhn kommenterer mandag 22. oktober (”Frihet på Svalbard bekymrer”) norske myndigheters gjennomgang av reglene for identitetskontroll av reisende til Svalbard. 

Norske myndigheter er opptatt av å overholde de internasjonale forpliktelser de har påtatt seg, blant annet Schengen-regelverket. Schengen-regelverket forutsetter at det skal foretas identitetskontroll ved inn- og utreise fra Schengen-området. Det vurderes nå å foreta praktiske tilpasninger i reglene om identitetskontroll ved reiser til og fra Svalbard.  Det er ikke klart om og i tilfelle på hvilken måte slike endringer vil berøre norske borgere. Endringer av dagens regler vil fullt ut respektere retten som borgere av de land som er part i Svalbardtraktaten har til å reise til øygruppen, så lenge de respekterer norsk lov.

 

Statssekretær Terje Moland Pedersen, Justisdepartementet

Statssekretær Elisabeth Walaas, Utenriksdepartementet