Historisk arkiv

Debattinnlegg i Oppland Arbeiderblad 21.10.2008

Mer ressurser og flere mennesker til politiet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Politiet er grunnfjellet i arbeidet med å bekjempe kriminalitet og skape et tryggere samfunn. Og de gjør jobben sin godt, for vi ser at kriminaliteten er på vei ned på flere områder. Jeg innrømmer at det er betydelig utfordringer i etaten, skriver Knut Storberget i et innlegg i Oppland Arbeiderblad.

Gunnar T. Stenseng har i et innlegg i Oppland Arbeiderblad fredag 17. oktober kommet med en del ytringer som jeg ønsker å kommentere:

Politiet er grunnfjellet i arbeidet med å bekjempe kriminalitet og skape et tryggere samfunn. Og de gjør jobben sin godt, for vi ser at kriminaliteten er på vei ned på flere områder - ikke minst når det gjelder vinningskriminalitet.

Jeg innrømmer at det er betydelig utfordringer i etaten. Den viktigste er at det lave opptaket på Politihøgskolen under forrige regjering har ført til at det i dag er mangel på politifolk. Det er vi i ferd med å rette opp. Etter rekordhøye opptak de to siste årene, øker vi opptaket ytterligere til 552 studenter i 2009. Det tar tre år før disse er ferdig utdannet og kan starte sitt virke i politiet. Allerede til neste år vil vi likevel se effekt av økt opptak ved PHS.

Jeg mener at vi har styrket politiets budsjetter betydelig. I perioden 2006-2009 er det en nominell styrking på to milliarder kroner. Selv etter at det er tatt hensyn til lønns- og prisstigningen er økningen på 800 millioner kroner.

Jeg kjenner meg ikke igjen i den virkelighetsbeskrivelsen som Stenseng opererer med. Statistikk viser at det er lavere sykefravær i politiet enn gjennomsnittet i staten. Bruk av overtid har ikke økt de senere år. Det har erfaringsvis vært få - ca. 70 politifolk (0,85 prosent) - som har sluttet før oppnådd pensjonsalder for å gå over i andre yrker. En undersøkelse fra perioden 1. september 2007 til 1. mars 2008 antyder at avgangen fra etaten nå er dobbelt så stor som det erfaringstallene tilsier. Det betyr i så fall at det er ca. 140 personer per år, eller 1,7 prosent, av de politiutdannede som slutter. Men vi vet ennå ikke om denne tendensen vil fortsette. Derfor er det for tidlig å trekke bastante konklusjoner. Erfaringsmessig vil en del av dem som slutter vende tilbake igjen etter noen år. I september er det bare 27 av 351 som gikk ut fra Politihøgskolen våren 2008 som ikke fikk lønnsutbetalinger fra politiet.

Jeg er svært opptatt av arbeidsforholdene og sikkerheten til ansatte i politi- og lensmannsetaten. Det skal være tryggest mulig å jobbe der og de skal ha best mulig utstyr og opplæring. Polititjenestemenn skal ha og har et særskilt strafferettslig vern. Vi har flere alminnelige bestemmelser med straffesanksjoner mot hindring av politiets arbeid og mot forulemping av polititjenestemenn.

Jeg er redd for at trykket av medieoppslag fra Politiets Fellesforbund kan skape unødig frykt blant publikum. Det er ingen krise i politiet. og det er et forsvarlig polititjenestetilbud i distriktene! Folks tillit til politiet er høy i Norge. Heldigvis, for den tilliten er politiet helt avhengig av for å få gjort jobben sin. Hvis vi skal få flere kriminalitetsofre til å anmelde det de er blitt utsatt for, slik at flere saker kan bli oppklart og flere kan få hjelp, er vi avhengige av at ofrene tar kontakt med politiet og leverer inn anmeldelse.

Vi sa i Soria Moria-erklæringen at vi ville fjerne soningskø, innføre DNA-reform og øke opptaket ved PHS, vurdere å bygge barnehus og styrke politiets økonomi. Vi bruker over 150 millioner kroner på DNA-reformen til neste år - reformen er i gang. Vi har etablert over 400 nye fengselsplasser og soningskøen er redusert fra 2700 dommer til under 500 i dag. To barnehus er åpnet, og fire til vil åpnes snart. Vi holder det vi lover, og vi leverer.

Jeg skal fortsette mitt arbeid for at befolkningen skal være trygge og kriminaliteten skal bekjempes.