Historisk arkiv

Overdrivelser om USA-avtale

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Debattinnlegg på Aftenposten.no 21. september 2008

Aftenpostens oppslag 17. og 18. september om forhandlingene Norge fører med USA om en avtale om flypassasjeropplysninger, gir inntrykk av at det dreier seg om langt mer omfattende overføring av personopplysninger enn det som er tilfelle, skriver statssekretær Terje Moland Pedersen.

Aftenpostens oppslag 17. og 18. september om forhandlingene Norge fører med USA om en avtale om flypassasjeropplysninger, gir inntrykk av at det dreier seg om langt mer omfattende overføring av personopplysninger enn det som er tilfelle.

Norske myndigheter har bedt USA om forhandlinger om en avtale som regulerer hvorledes amerikanske myndigheter skal behandle flypassasjeropplysninger de får overført fra Norge. Hvis slike opplysninger ikke er gitt forut for reisen, vil vedkommende passasjerer ikke få slippe inn i USA.

Avtaleforhandlingene gjelder bare de opplysninger som amerikansk lov krever at flyselskaper som frakter passasjerer til og fra USA skal oversende til amerikanske myndigheter.

Dette dreier seg om opplysninger knyttet til reisen, herunder reisedato, passasjerens navn, medreisende, betalingsmåte for billetten og annen billettinformasjon, planlagt reiserute, kontaktinformasjon og sete- og bagasjeinformasjon.

Avtaleforhandlingene omfatter således ikke personopplysninger som ikke gjelder den konkrete reise til USA som en norsk borger skal ut på, slik det spekuleres på i de to oppslagene i Aftenposten.

Norske myndigheter ønsker å sikre at flypassasjeropplysninger som overføres til amerikanske myndigheter blir behandlet trygt og sikkert, og at norske reisende til USA ikke skal oppleve unødige hindre ved ankomst.

Vi har en god og konstruktiv dialog med amerikanske myndigheter om en avtale om flypassasjeropplysninger. Det er imidlertid ikke klart hvor lang tid vi vil trenge på forhandlingene.