Historisk arkiv

Verst av alt er stillheten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Replikk i Aftenposten 28. april 2008

Jeg inviterer nå til en bred kampanje mot vold i familien. Det skal ikke være en reklamekampanje, men en kampanje som fører til mobilisering og handling, skriver justisminister Knut Storberget på kommentarplass i Aftenposten.

Er mamma død nå? Mange barn som opplever vold hjemme, forteller at det mest skremmende er stillheten. Etter lyden av slagene, bråket og de høye stemmene, blir det plutselig helt stille. Da kommer angsten: – Er mamma død nå?

I løpet av de siste syv årene har 63 barn opplevd at dette marerittet ble virkelighet. Mamma døde av volden hun ble utsatt for. I mange av tilfellene var det pappa som drepte. Vi kan knapt forestille oss hvilke konsekvenser dette har for et barn.

Samtidig vet vi at det bak drapstallene skjuler seg en lang rekke andre tragedier som ikke når frem til avisenes forsider, men der hverdagen like fullt er preget av brutal vold og mishandling.

Menn må inn. Til tross for at svært mange i Norge er berørt av denne volden – to prosent av menn og hele ni prosent av kvinner i Norge har vært utsatt for vold fra sin partner – så er det en øredøvende stillhet omkring problemet. Dette er et paradoks når vi tenker på den enorme oppmerksomheten som gatevolden får, til
tross for at den foregår i et langt mindre omfang.

Jeg tror at de aller fleste menn i dag er enige om at det er uakseptabelt å slå partneren sin, og de identifiserer seg ikke med de mennene som gjør det. Mannspanelets behandling av temaet i sin rapport er et tegn på det. Likevel er dette fortsatt et svært tabubelagt område som er vanskelig å snakke om. Mange som lever med vold hjemme, har en dyp skamfølelse, som står i veien for at de oppsøker hjelpen de trenger.

Starter kampanje. Dette er en av årsakene til at jeg nå inviterer til en bred kampanje mot vold i familien. Det skal ikke være en reklamekampanje, men en kampanje som fører til mobilisering og handling. Vi ønsker at den skal forankres i frivillige organisasjoner og lokale institusjoner rundt omkring i kommunene. Vi må
ha fokus på forebygging. Likevel er det viktig at vi har en bred innsats fra politiets side mot dette området, som altfor lenge har vært lavt prioritert.

Regjeringen har derfor sørget for at alle politidistrikter i dag har en ordning med familievoldskoordinatorer i full stilling. Koordinatorene er hjørnesteinen i politiets arbeid med vold i nære relasjoner. De legger til rette for at den voldsutsatte og de pårørende kan møtes med forståelse, kunnskap og innsikt fra politiet – både  menneskelig og politifaglig. Familievoldskoordinatorene har nå også fått ansvar
for saker knyttet til voldtekt og seksuelle overgrep.

Det å bekjempe vold er ikke en oppgave som offentlige myndigheter kan gjøre alene. Uten et aktivt engasjement fra alle deler av samfunnet, samt en felles enighet om at vold som uttrykksform er uakseptabelt, klarer vi ikke å redusere denne volden.