Historisk arkiv

Vi jobber mot voldtekt!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Innlegg i Dagbladet søndag 20. april 2008

Ingen som har fulgt med i timen kan ha unngått å legge merke til regjeringens engasjement på området voldtekt og vold mot kvinner, skriver justisminister Knut Storberget i et debattinnlegg i Dagbladet.

Dagbladet roser Venstre på lederplass 14. april for støtten til forslaget om en egen sentral politienhet mot seksualisert vold. Forslaget kommer fra Voldtektsutvalget, som regjeringen nedsatte høsten 2006. Da jeg mottok utvalgets rapport i januar, sa jeg at dette er et svært spennende forslag som regjeringen vil vurdere nærmere.

Rapporten er nå på en bred høring, og regjeringen ønsker å gå gjennom synspunktene fra denne før vi fatter en beslutning om en eventuell spesialenhet. Det er derfor ingen grunn til at Dagbladet skal nedtone eller underkjenne regjeringens engasjement på dette området. Det at vi avventer resultatene av en demokratisk prosess, betyr ikke at vi ikke gjør noe i mellomtiden.

Ingen som har fulgt med i timen kan ha unngått å legge merke til regjeringens engasjement på området voldtekt og vold mot kvinner. Før jul la vi fram en handlingsplan («Vendepunkt») med 50 tiltak mot vold i nære relasjoner. En rekke tiltak er allerede igangsatt. Et av det viktigste er at vi har fått DNA-reformen på plass i budsjettet. Med den vil langt flere saker ende med oppklaring og dom.

Alle politidistrikter har fått egne familievoldskoordinatorer i full stilling, som også får ansvar for seksuelle overgrep. I de største politidistriktene etableres egne team som skal arbeide med familievold og seksualisert vold. 11 politidistrikter har fått dette allerede.

Regjeringen vil i år få på plass voldtekts- og voldsmottak over hele landet og sikre at legevakt/akuttmottak har kompetanse og utstyr til å ivareta og sikre bevis. Fem nye regionale ressurssentre på volds- og traumefeltet skal bistå tjenesteapparatet. Og det er nytt at voldtektsofre nå har fått rett til bistandsadvokat.

Og sist, men ikke minst; vi oppretter barnehus som vil styrke både tiltakene for ofrene og politiets muligheter til å etterforske seksuelle overgrep mot barn. To barnehus er allerede opprettet, og de siste tre kommer i løpet av året.