Historisk arkiv

Replikk Aftenposten, 18. juli

Barn skal ut av fengsel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Aftenposten skriver på lederplass torsdag 16. juli at barn ikke skal sitte i fengsel. Det mener regjeringen også.

Aftenposten skriver på lederplass torsdag 16. juli at barn ikke skal sitte i fengsel. Det mener regjeringen også. Samtidig finnes det noen svært få ungdommer som begår så alvorlig kriminalitet – ikke minst grov vold – at de er til fare for seg selv og omgivelsene. De er nærmest blitt oppgitt av alle rundt seg, inkludert av barnevernet, til tross for at de har et stort behov for hjelp.

Hva gjør vi da? Jeg tror at vi må tenke nytt om hvordan samfunnet skal reagere overfor barn og unge som begår gjentatte, alvorlige lovbrudd. Regjeringen holder nå på med et pilotprosjekt der vi etablerer egne ungdomsenheter i tilknytning til to fengsler. Her vil ungdommer under 18 år få nye muligheter. De vil bo i et eget hus, avsondret fra fra resten av fengselet, og de vil få tett oppfølging av ansatte med blant annet barnevernfaglig, pedagogisk og fengselsfaglig utdannelse.

Aftenposten spør hva det er som skiller de nye ungdomsenhetene fra den gamle ordningen med ungdomsfengsler. Svaret er at ungdomsenhetene ikke har noe til felles med de gamle ungdomsfengslene.