Historisk arkiv

Bedret kapasitet for varetektsfengsling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Politiarresten, også kjent som glattcelle, omtales i gårsdagens Aftenposten. Ved å fjerne soningskøen, har regjeringen bedret kapasiteten for varetektsfengsling.

Politiarresten, også kjent som glattcelle, omtales i gårsdagens Aftenposten.  Ved å fjerne soningskøen, har regjeringen bedret kapasiteten for varetektsfengsling. Hensynet til avvikling av soningskøen har gjort det nødvendig å opprettholde et høyt belegg i fengslene. Avvikling av soningskøen gjør at belegget i fengslene permanent kan reduseres til 90 %. Redusert belegg er altså ikke et midlertidig tiltak som det står i Aftenpostens lederartikkel, men vil frigjøre plasser som kan benyttes til varetekt.

Regjeringen har satt i verk en rekke tiltak for å øke soningskapasiteten. Bevilgningene tilknyttet kriminalomsorgen er i perioden 2006-2009 økt med om lag 1,6 mrd. kroner, bl.a. til å etablere nær 400 nye fengselsplasser. Elektronisk kontroll ble iverksatt i 2008 og vil i 2009 tilsvare opp mot 130 fengselsplasser som frigjør fengselskapasitet til varetekt. I april 2010 åpner nye Halden fengsel med ytterligere 251 fengselsplasser som vil bidra til å ivareta kriminalomsorgens fremtidige kapasitetsbehov og er viktig for å bedre varetektssituasjonen i østlandsområdet.