Historisk arkiv

Innlegg i Aftenposten 7. november

Domstolene blir ikke oversett

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Norske domstoler gjør et meget godt arbeid, og saksbehandlingstiden er den laveste i Europa. I statsbudsjettet for 2010 foreslår regjeringen å øke domstolenes budsjett med 77 millioner, skriver statssekretær Astri Aas-Hansen.

Norske domstoler gjør et meget godt arbeid, og saksbehandlingstiden er den laveste i Europa. I statsbudsjettet for 2010 foreslår regjeringen å øke domstolenes budsjett med 77 millioner. Domstoladministrasjonen (DA) har imidlertid signalisert et behov for 50 millioner ekstra for å opprettholde dagens nivå, blant annet med henvisning til at politibudsjettet økes med 1,3 milliarder.

En slik satsing på politiet vil føre til flere oppklarte lovbrudd og flere saker for retten. Men deler av midlene skal brukes til kriminalitetsforebyggende tiltak, noe som vil redusere domstolenes sakstilfang. I tillegg kommer regjeringens satsing på økt bruk av konfliktråd og mekling, som er alternativer til domstolbehandling. Domstolene vil også i 2010 ha ressurser til å behandle sakene som kommer inn på en forsvarlig og effektiv måte.

Vi skal følge nøye med på behovet for eventuelle ytterligere ressurser i domstolene. Vi har imidlertid vanskelig for å se at en økning på 77 millioner kroner innebærer en svekkelse av deres budsjettrammer.