Historisk arkiv

Innlegg i Varden 11. mai 2009

En politisatsing folk vil merke

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Høyre er i gang med valgkampen og sier de vil satse på politiet. Da de satt i regjeringskontorene gjorde de lite.

Torbjørn Røe Isaksen sier i Varden torsdag at Telemark Høyre vil legge fram en resolusjon på helgas landsmøte som tar til orde for mer ressurser til politiet. Det er bra. Hvorfor satset ikke Høyre på politiet, og hvorfor utdannet de så få politifolk da de hadde regjeringsmakt?

Dersom det er forskjell på det man sier og det man gjør, er det det man gjør som gjelder. Derfor satser denne regjeringen på å utdanne flere politifolk, ansetter i vår 460 nye sivile i politiet, styrker budsjettene og gir politiet mulighet til å få betalt DNA-analyser sentralt.

Telemark fikk 14 nye sivile stillinger da regjeringen i krisepakken i januar styrket politibemanningen med 460 stillinger over hele landet. Så snart de nye personene er på plass, kan politifolk frigjøres fra sivile oppgaver som arrestforvaring og transport, og settes inn i operativt politiarbeid som å forebygge og oppklare flere saker. Dette er en satsing som folk i Telemark vil merke.

Tryggheten og tilliten til politiet er svært høy i Norge. 93 prosent av den norske befolkningen føler seg trygge eller svært trygge der de bor. Denne trygghetsfølelsen skal vi ta vare på – og ikke prøve å bryte ned.

Det største problemet i politiet i dag er den lave bemanningen. Stillinger står ledige i flere politidistrikter fordi det ikke finnes kvalifiserte folk til å fylle dem. Dette skyldes at opptakene på politihøgskolen under tidligere regjeringen har vært for lave. Vi har vært tydelige hele tiden: skal vi gjøre noe med bemanningssituasjonen i politiet, må vi utdanne flere politifolk.

De to siste årene har det vært rekordopptak til Politihøgskolen, 432 studenter hvert år. Til høsten setter vi ny opptaksrekord med 552 politistudenter. I løpet av de fire årene vi har hatt ansvaret vil det bli utdannet 1.776 politifolk – det vil si 650 flere enn da Høyre styrte. Det hjelper. Vi gjør det vi har sagt vi skal gjøre.

Da vi tok over regjeringskontorene var avskjedsgaven i Justisdepartementet et budsjettforslag som innebar kutt i bevilgningene til politiet. Tidligere justisminister Dørum beskriver forskjellen mellom ord og handling i Høyre god i sin nye bok Ombudsmann på jobb: ”Høyre – med finansministerposten, flertallet i regjeringen og en tidligere leder av justiskomiteen rundt bordet valgte kreative inntjeningsforslag heller enn å gi friske penger til å styrke lov og orden”. Denne regjeringen har økt politibudsjettene hvert eneste år med til sammen over to milliarder kroner. Dersom kompensasjon for lønns- og prisstigning trekkes fra, er økningen på 1.1 milliarder. Jeg sier ikke at vi med dette har løst alle utfordringer knyttet til politiets driftsmidler. Men jeg mener at vi er på god vei til å gjøre noe med dem.

Med DNA-reformen får politiet bedre verktøy for å oppklare forbrytelser, og politidistriktene får dekket utgiftene til DNA-prøver sentralt. Erna Solbergs regjeringstid kunne 2800 domfelte personer til enhver tid bevege seg fritt rundt i samfunnet og begå ny kriminalitet mens de ventet på soningsplass. Denne regjeringen har etablert 400 nye soningplasser og soningskøene vil om kort tid være avviklet. Dette komme befolkningen i Telemark til gode i form av mer politikraft og økt trygghet.