Historisk arkiv

Innlegg i Dagbladet 15. desember 2009

En rettferdig asylpolitikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Søndag 6. desember ble 30 personer uten lovlig opphold i Norge uttransportert til Irak. Dagbladet beskrev hendelsen på lederplass to dager senere som en ”fangetransport”, og hevdet at samtlige 30 var blitt stemplet som lovbrytere. Dette er grove og grunnløse påstander, skriver justisministeren.

Søndag 6. desember ble 30 personer uten lovlig opphold i Norge uttransportert til Irak. Dagbladet beskrev hendelsen på lederplass to dager senere som en ”fangetransport”, og hevdet at samtlige 30 var blitt stemplet som lovbrytere. Dette er grove og grunnløse påstander.

Jeg brukte mye av min tid under pressekonferansen forrige helg til å understreke at jeg tar sterk avstand fra å framstille alle asylsøkere som kriminelle, og fra de manglende nyansene som preget mye av debatten under valgkampen.

Hver og en av de 30 som ble uttransportert hadde vært gjennom en individuell og grundig søknadsbehandling i to instanser. Ingen av dem ble funnet å ha et reelt beskyttelsesbehov. De oppfylte heller ikke kriteriene for opphold på humanitært grunnlag.

Regelverket er slik at personer som får endelig avslag på sine asylsøknader skal forlate landet. Jeg må få lov å spørre Dagbladet: Er det avisens standpunkt at personer som ikke har lovlig opphold, likevel skal få bli? Begår vi ikke i så fall urett mot de mange som reiser hjem frivillig etter å ha fått avslag på sine søknader? Regjeringen ønsker - og oppmuntrer blant annet gjennom økonomiske støtteordninger til - at de som får endelig avslag på en asylsøknad skal reise hjem frivillig.

Det er et faktum at 11 av de 30 som ble uttransportert sist søndag var tidligere straffedømt i Norge for forhold som voldtekt, grov narkotikakriminalitet, vold, trusler og annet. En av dem hadde 65 saker i straffesaksregistret. Disse 11 var utvist og dermed pliktig til å forlate landet, noe de ikke etterfulgte. Det er likevel ikke det viktigste. Alle 30 oppholdt seg ulovlig i Norge og nektet å reise ut. En beslutning om at de likevel skulle få bli - et synspunkt som Dagbladet åpenbart forfekter - vil etter min mening undergrave hele asylinstituttet.

Regjeringen vil fortsette å føre en rettferdig asylpolitikk. Det innebærer blant annet at de som ikke har behov for beskyttelse skal sendes raskt ut. Det vil gi et viktig signal til de som kommer hit og som ikke oppfyller kriteriene for å få asyl. Mange av dem har satt seg selv og sin familie i bunnløs gjeld for å betale for reisen til et land hvor de uansett vil bli sendt tilbake. Det er også uheldig at mye av saksbehandlingskapasiteten brukes på søkere som får avslag. Det er lite fornuftig bruk av ressurser og bidrar til å forlenge ventetiden for alle.

Norge skal fortsatt være et land hvor mennesker som er forfulgt kan finne trygghet og beskyttelse. Det viktigste vi kan gjøre for å hjelpe dem, er å sørge for at ventetiden blir så kort som mulig før de får den tryggheten de trenger.