Historisk arkiv

Adresseavisen 3. september

En time mindre – 79 færre ofre

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Med beinhard politikk for forbygging har modige politikere i Trondheim redusert volden i byens gater, skriver justisministeren i et innlegg i Adresseavisen.

Med beinhard politikk for forbygging har modige politikere i Trondheim redusert volden i byens gater

I valgkampen går det et vannskille mellom de partier som fører en politikk for mer kriminalitet – og de som ønsker et sterkere fokus på forebygging. Vi må forbygge mer for å reparere mindre. Dette har kommunepolitikerne i Trondheim tatt konsekvensen av og de viser at det virker.

Å redusere nattefylla ute med én time er beinhard politikk for forebygging. I mange norske kommuner stenges tappekranene først kl. 3 om natten. Den siste timen med alkoholservering nattestid har store menneskelige og samfunnsmessige kostnader. Mange skades eller blir utsatt for vold. At Trondheim kommune har tatt grep og innskrenket skjenketidene til kl. 2 om natten har gitt gode resultater. Det kan blant annet politiet skrive under på.

Én time kortere alkoholservering i helgene ødelegger neppe festen for folk flest, men den ene timen kan allikevel være avgjørende for de mange som blir utsatt for alkoholrelatert vold. I Trondheim er resultatet 79 færre ofre. Tenk så mye lidelse vi kan spare samfunnet for! I tillegg koster denne timen store ressurser for både politi og legevakt, som har andre viktige saker å bruke tiden sin på.

Antall skjenkesteder i Norge er tredoblet siden 1980. Det er blitt stadig vanligere at kommunene tillater utvidede skjenketider i forhold til alkohollovens normaltid. I 2007 hadde ca 60 prosent av kommunene utvidede salgs- og skjenketider. Da er det desto tøffere av kommunepolitikerne i Trondheim å stå i mot og tørre å satse på forebygging.

Internasjonal forskning viser en sammenheng mellom skjenketider og alkoholrelaterte skader, ikke minst voldsutøvelse. Når skjenketidene øker, får man mer vold og omvendt. Statistikken fra politiet i Trondheim etter at skjenketidene ble innskrenket her i byen taler sitt tydelige språk: færre legemsfornærmelser, færre legemsfornærmelser med skadefølge, færre legemsbeskadigelser med kniv og færre grove legemsbeskadigelser. Totalt en nedgang på 27,8 % i volden første halvår 2009 sammenlignet med samme periode i fjor.

Samfunnet bruker store ressurser på følgene av alkoholservering i sene nattetimer. Politiet må sette inn store mannskaper for å ivareta ro og orden. Helsevesenet må behandle personer som har skadet seg eller er ofre for voldsepisoder. Dette er utgifter hele samfunnet må være med på å bære – og det båndlegger ressurser som kunne vært brukt til andre formål.

En time mindre skjenking er god politikk og god samfunnsøkonomi. Og lørdagens fest kan framstå i et mer hyggelig lys for alle.