Historisk arkiv

Fredriksstad Bad 2. september

Fengsel – ikke hotell

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

I et innlegg i Fredrikstad Blad 18. august uttrykker Roar Hanke Andreassen fra Fremskrittspartiet bekymring over hvordan det nye Halden fengsel vil framstå i 2010, skriver statssekretær Terje Moland Pedersen i en replikk i Fredriksstad Blad.

I et innlegg i Fredrikstad Blad 18. august uttrykker Roar Hanke Andreassen fra Fremskrittspartiet bekymring over hvordan det nye Halden fengsel vil framstå i 2010. Han er kritisk til byggets ”utradisjonelle” arkitektur og beskriver det som et ”femstjernes hotell” siden cellene mangler gitter og har bad. Dessuten har fengslet klasserom med ”gratis utdanningsmuligheter” og eget bibliotek.

Jeg vet ikke om Andreassen har besøkt mange hoteller i sitt liv. I så fall ville han trolig ha lagt merke til at det skal mer til enn bad og manglende jerngitter for å komme inn under kategorien fem stjerners.  Andreassen gir uttrykk for en tenkning som jeg trodde tilhørte en forgangen tid. For om lag hundre år siden – da de fleste av dagens fengsler ble oppført – var det en utbredt oppfatning at selve fengselsbygget kunne skremme folk til å avstå fra kriminalitet. Jeg mener tiden har vist at dette ikke stemmer.

Regjeringen bygger ikke et nytt fengsel i 2009 med en hundre år gammel arkitektur. Når vi oppfører et bygg i dag, så benytter vi en tidsmessig arkitektur. Og jeg kan opplyse Andreassen om at det ikke bare er arkitektkunsten som har beveget seg framover de siste hundre årene – teknologien har også det. Det innebærer at Halden fengsel blir et høysikkerhetsfengsel, til tross for at det mangler gitter på cellene.

Fremskrittspartiet vil bruke mye penger på å holde de domfelte innesperret og lite på å få dem ut i samfunnet igjen. Denne regjeringen mener at det er mulig å ha to tanker i hodet på en gang. Vi bruker penger på høy sikkerhet i fengslene, samtidig som vi bruker penger på å rehabilitere de som etter hvert skal ut i samfunnet og bli våre naboer igjen. Nøkkelen til rehabilitering ligger i å bedre de innsattes levekår. Vi vet at to tredjedeler av de som sitter i norske fengsler er bostedsløse. Cirka 60 prosent har et rusmiddelproblem når de starter soning og mange mangler utdanning og jobb. Dersom vi skal klare å hjelpe de innsatte over i et nytt liv uten kriminalitet, må vi gjøre noe med disse store levekårsproblemene. Det er ofte lite som skal til. Men tilbudene må være der. Mange tar i dag gode eksamener etter skolegang i fengslene. Derfor blir det skole- og utdanningstilbud – og bibliotek – i Halden fengsel – som det i dag finnes i alle landets fengsler.