Historisk arkiv

Østlands-Posten 15. september

Flere politistudenter - mer politikraft

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

I tillegg til det økte opptaket på Politihøgskolen, vil det også gi økt kapasitet i politiet at vi har økt politibudsjettet med om lag 2,6 milliarder kroner de siste fire årene, skriver justisministeren i et innlegg i Østlands-Posten.

Regjeringen har besluttet å øke opptaket ved Politihøgskolen i Oslo fra 552 til 720 studenter i 2010 - et historisk høyt tall. Kapasiteten ved Politihøgskolen i Oslo er allerede sprengt, og i høst opprettet vi derfor nye klasser av studenter på Kongsvinger. Fra neste år utvider vi kapasiteten ytterligere med nye studentkull i Stavern. De nye klassene på Kongsvinger og i Stavern vil begge være tilknyttet Politihøgskolen i Oslo.

De utfordringene politiet står overfor i dag har først og fremst sammenheng med for lav bemanning. Det er mangel på utdannede politifolk som kan gå inn i ledige stillinger. Årsaken er at den forrige regjeringen ikke gjorde jobben sin med rekruttering. Hvorfor sørget ikke høyrepartiene for at det ble tatt opp flere studenter den gangen? I den rød-grønne regjeringsperioden er det tatt opp 648 flere studenter enn under Bondevik II.

De nye - og tre ganger så store - studentkullene vil gi politiet langt bedre kapasitet i årene framover, når de nye studentene blir ferdige og kan settes inn i operativt arbeid. Dette er en økning som folk flest vil merke! Men vi er ikke ferdige, vi skal videre de neste fire årene. Flere enn 2.800 nye politistudenter vil bli utdannet om den rød-grønne regjeringen får fortsette.

I tillegg til det økte opptaket på Politihøgskolen, vil det også gi økt kapasitet i politiet at vi har økt politibudsjettet med om lag 2,6 milliarder kroner de siste fire årene (1,4 milliarder dersom pris- og lønnskompensasjon trekkes fra), og sørget for sentral finansiering av DNA-reformen.

Det vil også bety mye at vi har fjernet soningskøen. I Erna Solbergs regjeringstid kunne nærmere 3.000 domfelte personer til enhver tid bevege seg fritt rundt i samfunnet og begå ny kriminalitet mens de ventet på soningsplass. I dag er køen borte og de domfelte kan starte soning umiddelbart. Det betyr at politiet får bedre tilgang på varetektsplasser og slipper å løslate personer som sitter på ordinær soning for å skaffe plass, slik politimester Benedicte Bjørnland i Vestfold politidistrikt forteller om i Sandefjords Blad 11. september. Alt dette gir til sammen økt politikraft og mer trygghet.