Historisk arkiv

Innlegg i Bergensavisen torsdag 3. desember 2009

Gatens jurist til Bergen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Torsdag 3. desember åpner Gatejuristen i Bergen, som dermed trer inn i rekken av byer som har et særskilt rettshjelpstilbud rettet mot rusavhengige.

  Gatejuristen ute i Oslos gater. Foto: Jon-Michael Josefsen
Dette bildet er av Gatejuristen i Oslo. Nå er tilbudet også kommet til Bergen. Foto: Jon-Michael Josefsen

Torsdag 3. desember åpner Gatejuristen i Bergen, som dermed trer inn i rekken av byer som har et særskilt rettshjelpstilbud rettet mot rusavhengige.

I Oslo åpnet Gatejuristen i 2004, det samme gjorde tiltaket ”Rett på Gata” i Trondheim. I fjor fulgte Tromsø etter, og nå er det altså Bergen sin tur.

Regjeringen har de siste årene hatt et særlig fokus på rettshjelp, og fremla i april i år en ny stortingsmelding om offentlig rettshjelp der dagens rettshjelpsordning ble gjennomgått, og forslag til forbedringer fremlagt. Flere av forslagene utgjør viktige bidrag i fattigdomsbekjempelsen, blant annet ved at det foreslås å utvide ordningen med fri rettshjelp til å omfatte saker om gjeld og helse- og sosialrett. Videre har Regjeringen i år hevet inntektsgrensene for fri rettshjelp slik at flere omfattes av ordningen, og sist, men ikke minst, er det samlede tilskuddet som ytes til ulike særskilte rettshjelpstiltak, deriblant gatejuristene, økt.

Gatejuristene retter sitt rettshjelptilbud til rusavhengige, en gruppe som kan oppleve særlige utfordringer med tanke på å nyttiggjøre seg det tradisjonelle rettshjelpstilbudet. De driver oppsøkende virksomhet for å nå ut til flere, og rettshjelpen de tilbyr er gratis. Nettopp dette er bakgrunnen for at Regjeringen i flere år har ytt tilskudd til de ulike gatejuristtiltakene rundt om i landet, og til etablering av nye gatejurister, herunder Gatejuristen i Bergen.

Jeg både håper og tror at Gatejuristen i Bergen vil være et nyttig tiltak for en av byens mest sårbare grupper, og ønsker dere lykke til med arbeidet fremover!