Justispolitikk på rett vei
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Justis- og politidepartementet
Tale/innlegg | Dato: 19.10.2009
I DT mandag 12. oktober kritiserer Høyres Tore E. Brath både meg og regjeringens justispolitikk. Jeg vil gjerne få svare på anklagene han kommer med. Med et ferskt statsbudsjett å vise til, kan jeg fortelle om en justispolitikk hvor vi virkelig er på vei, skriver Storberget i en replikk i Drammens Tidende.
I DT mandag 12. oktober kritiserer Høyres Tore E. Brath både meg og Regjeringens justispolitikk.
Jeg vil gjerne få svare på anklagene han kommer med. Med et ferskt statsbudsjett å vise til, kan jeg fortelle om en justispolitikk hvor vi virkelig er på vei! I 2010 er det foreslått å øke bevilgningene til politi og påtalemyndighet med hele 1,3 milliarder kroner. Av dette er 117 mill. kroner kompensasjon for lønns- og prisstigning.
Færre lovbrudd. Mens Brath mener at kriminaliteten de siste årene er gått opp, mener Statistisk sentralbyrå (SSB) noe annet. I følge deres ferske kriminalstatistikk har faktisk antall anmeldte lovbrudd sunket fra ca 425 000 i 2000 til ca 386 000 i 2008. De 264 000 forbrytelsene som ble anmeldt i 2008 er faktisk det laveste antallet forbrytelser vi har hatt siden 1994. Det største problemet i politiet i dag er den lave bemanningen. Stillinger står ledige i flere politidistrikter fordi det ikke finnes kvalifiserte folk til å fylle dem. Vi sliter fortsatt med arven fra forrige regjering, som ikke sørget for nødvendig rekruttering da de satt i regjering. Vi har vært tydelige hele tiden: Hvis vi skal gjøre noe med bemanningssituasjonen i politiet, så må vi utdanne flere politifolk.
Nå er vi i ferd med å rette opp denne situasjonen. I 2007 og 2008 var opptaket til Politihøgskolen på 432 studenter. I 2009 økte vi opptaket ytterligere, til 552 studenter og i 2010 blir det økt til 720. Det betyr at det i perioden 2007-2010 blir tatt opp 888 flere politistudenter enn i perioden 2003-2006. Dette gjør vi for å følge opp behovene som ble avdekket i Politidirektoratets bemanningsrapport ”Politiet mot 2020” fra i fjor.
Prognoser for 2010 viser at antall studenter som uteksamineres fra Politihøgskolen er 106 flere enn det antallet med politiutdanning som slutter i etaten. Det er foreslått å øke bevilgningene med 34,5 mill. kroner for å legge til rette for at studentene skal få jobb i etaten når de er ferdig utdannet. Men å vente på nyutdannede studenter fra Politihøgskolen tar tid. Derfor har vi også satt inn tiltak som gir økt politikraft på kort sikt.
Flere årsverk. I tiltakspakken som Regjeringen fremmet tidligere i år, fikk politi- og lensmannsetaten 460 nye sivile årsverk (mens Høyre foreslo at vi skulle styrke politiet med 160 sivile stillinger). I 2010 har vi foreslått at disse årsverkene fullfinansieres.
Gjennom disse nye stillingene vil vi i løpet av 2009 være halvveis i å oppfylle måltallet fra bemanningsrapporten på 1.000 nye sivile årsverk i politiet – etter bare ett år! Måltall som etter planen først skal oppfylles innen 2020.
For ytterligere å øke politikraften med rask virkning er det gjort avtale med politiet om å øke arbeidstiden for mange politiansatte med en time, som representerer en ressursøkning på anslagsvis 230 årsverk. Bevilgningene til politiet foreslås økt med 371,6 mill. kroner for å dekke økte utgifter som følge av denne avtalen. For å kunne håndtere den økte asyltilstrømningen foreslår Regjeringen å styrke politiets arbeid på utlendingsområdet med en omfattende tiltakspakke på 150 mill.
kroner.
Økt kontroll i grenseområdene, lokal og rask registrering av asylsøkere og mer effektiv uttransportering skal bidra til å redusere antall identitetsløse asylsøkere og bekjempe kriminalitet.
Regjeringen foreslår også å styrke innsatsen mot vinningskriminalitet som begås av mobile kriminelle gjenger. Kripos, UP og Oslo politidistrikt vil være sentrale i denne innsatsgruppen. Når regjeringen i løpet av perioden langt på vei har avviklet soningskøene, så det ikke lenger svirrer nærmere 3000 straffedømte kriminelle ute i samfunnet slik det gjorde da Erna Solberg sist satt i regjering, skaper vi mer trygghet og mindre kriminalitet. Vi har ingen justispolitikk på avveie, snarere en justispolitikk på rett vei!