Historisk arkiv

Innlegg i Laagendalsposten, 11. juli 2009

Mer politikraft

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Staten og arbeidstakerorganisasjonene i politiet ble i går enige om en ny arbeidstidsavtale som sikrer økt politiinnsats, større tilstedeværelse og mer trygghet for folk.

Legger man avtalen sammen med annen satsning på politiet i år, innebærer den at politiet styrkes over 1000 millioner kroner og nesten 1000 nye årsverk.

Ingen har vært tjent med en konfliktsituasjon i politiet. Derfor har staten foretatt enkelte justeringer i avtalen etter bruddet i forhandlingene i forrige uke. Jeg har hele tiden ment at staten la frem et godt tilbud og er glad for at vi nå er blitt enige med arbeidstakerorganisasjonene. Den økonomiske rammen er den samme som tidligere, 335 millioner kroner.

Den nye avtalen innebærer at politiet jobber én time mer i uken. Det gir oss anslagsvis 230 nye politiårsverk. Det skal de ansatte i politiet kompenseres for. Både polititjenestemenn, sivilt ansatte og jurister omfattes av avtalen. Over 6000 politifolk får nå en kompensasjon på 40.000 kroner for mer fleksibel og utvidet arbeidstid. Vi har sikret en gir god balanse mellom ansattes fritid og samfunnets behov for mer politi.

Avtalen er en svært viktig del av regjeringens samlede satsning på politiet på plass – i tillegg har vi fått på plass en kraftig økning av antall sivile stillinger i politiet, store økninger i politiets budsjetter, sentralfinansiert DNA-reform, avvikling av soningskøen og rekordhøye opptak av studenter ved Politihøgskolen.

Da regjeringen la frem sin tiltakspakke mot finanskrisen, fikk politiet 460 nye sivile stillinger. I tillegg lå det allerede inne 250 årsverk i budsjettet for 2009. Dette, sammen med de 230 årsverkene som nå kommer som følge av den nye arbeidsavtalen, gjør at politiet er styrket med 940 nye årsverk – bare i år.

Det største problemet i politiet i dag er den lave bemanningen. Stillinger står ledige i flere politidistrikter fordi det ikke finnes kvalifiserte folk til å fylle dem. Dette skyldes at opptakene på Politihøgskolen under tidligere regjeringer var for lave. Skal vi gjøre noe med bemanningssituasjonen i politiet, må vi utdanne flere politifolk. Det gjør regjeringen: De to siste årene har det vært rekordopptak til Politihøgskolen, med 432 studenter hvert år. Til høsten setter vi ny opptaksrekord med 552 politistudenter. I løpet av de fire årene vi har hatt ansvaret vil det bli utdannet 1.776 politifolk – det vil si 650 flere enn da Bondevik II styrte. Det monner.

Da vi tok over regjeringskontorene var avskjedsgaven i Justisdepartementet et budsjettforslag som innebar kutt i bevilgningene til politiet. Tidligere justisminister Odd Einar Dørum beskriver forskjellen mellom ord og handling i forrige regjering godt i sin bok Ombudsmann på jobb: ”Høyre – med finansministerposten, flertallet i regjeringen og en tidligere leder av justiskomiteen rundt bordet valgte kreative inntjeningsforslag heller enn å gi friske penger til å styrke lov og orden”. Den rødgrønne regjeringen har økt politibudsjettene hvert eneste år med til sammen over to milliarder kroner. Dersom kompensasjon for lønns- og prisstigning trekkes fra, er økningen på 1.1 milliarder. Nå kommer en arbeidsavtale verdt 335 millioner kroner i tillegg.

Regjeringen har satset nesten 170 millioner på DNA-reformen. Sentral finansiering av DNA-analyser fjerner økonomisk belastning på de enkelte politidistriktene. DNA er nå tatt i bruk som metode av alle politidistrikt for å bekjempe hverdagskriminalitet. Det fører til at vi både oppklarer mer og forebygger bedre.

Regjeringens betydelige satsing på økt sonings- og varetektskapasitet i kriminalomsorgen har også frigjort ressurser i politiet ved at det har blitt vesentlig mindre reisevirksomhet. Vi har etablert 400 nye soningplasser og nærmest avviklet den enorme soningskøen som jeg "arvet" i 2005: I Erna Solbergs regjeringstid kunne 2800 domfelte personer til enhver tid bevege seg fritt rundt i samfunnet og begå ny kriminalitet mens de ventet på soningsplass. Nå er det tallet redusert til nesten null. Det er slutt på å vente på soning, den som skal sone kan nå gjøre det umiddelbart etter å ha fått en dom.

Jeg sier ikke at vi med dette har løst alle politiets utfordringer. Men nå som en ny arbeidsavtale er på plass, har vi kommet langt på vei mot å gjøre noe med dem. I neste regjeringsperiode skal vi komme enda lenger.