Historisk arkiv

Aften 27. august

Mer trygghet i Oslo

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Jeg er enig med Afshan Rafiq (Høyre) som i Aften 20 august skriver at alle skal føle seg trygge i Oslo – uansett hvem du er og hvor og når du går rundt i byen. Derfor utdanner vi flere politifolk, gjenoppretter politiposten på Oslo S og oppretter mobile politiposter på Furuset og Grønland/Grünerløkka og ansetter 100 nye sivile i Oslopolitiet, skriver justisministeren i en replikk i Aften.

Jeg er enig med Afshan Rafiq (Høyre) som i Aften 20 august skriver at alle skal føle seg trygge i Oslo – uansett hvem du er og hvor og når du går rundt i byen. Derfor utdanner vi flere politifolk, gjenoppretter politiposten på Oslo S og oppretter mobile politiposter på Furuset og Grønland/Grünerløkka og ansetter 100 nye sivile i Oslopolitiet. Når soningskøen nå er borte, er det også plass i fengslene til de som er pågrepet for narkotikasalg på Grønland og Grünerløkka.

Jeg skal ikke polemisere med at Høyre ikke gjorde noe med dette da de satt i regjering, men hvorfor gjør dere så lite i Oslo? Dere har siden 1976, med et avbrudd på fem år, hatt makten. Under dagens byråd har det eneste svaret vært krav om økt statlig innsats. Hvor er gatelysene, og satsingen på å utvikle byområdene som Gerhardsen-byrådet prioriterte? Når Frp og Høyre styrer forsvinner for mange ressurser til Holmenkollen, som heller burde vært brukt til å skape mer trygghet i Oslo sentrum.

Vi gjør det eneste vi vet hjelper: Vi har gjenåpnet politiposter som den forrige regjeringen la ned, vi har sørget for utdanning av flere politifolk - mer enn 600 flere enn i forrige periode, Oslo politidistrikt har bygget sentralarrest til 250 millioner og fikk senest i januar i år 100 nye sivile stillinger som får politifolk ut av tinghuset og fangetransport og over i operativt politiarbeid. Jeg er glad for at hurtigprosjektet i Oslo har pågrepet over 300 personer for narkotikaomsetning de siste månedene, og at 27 av disse allerede ser sendt ut av landet. Dette skal fortsette.

Men skal vi skape en tryggere by, må Høyre og Frp også bidra når de kan. Trygghet er ikke bare mer politi, men også gode oppvekstvilkår for barn og unge, gode bomiljø og trygge og lyse utearealer. Byrådet må lytte til politiet, som trygler kommunen om å vurdere skjenketidene.

Politiet i Oslo bruker alt for store ressurser til å håndtere fylla i Oslo sentrum natt til lørdag og søndag. I Trondheim har de gjort dette med beinhard politikk for forbygging, og antallet voldstilfeller er nå redusert med 30 prosent. Det er 76 færre ofre for vold. Klart det spiller en rolle hvem som styrer. Tryggheten i Oslo er et felles ansvar. Vi skal gjøre vårt.