Historisk arkiv

Dagens Næringsliv 12. november

Nye tiltak mot piratvarer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

I DN 6. november 2009 tar toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse til orde for sterkere tiltak for å bekjempe handel med piratvarer, skriver statssekretær Astri Aas-Hansen i et innlegg.

I DN 6. november 2009 tar toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse til orde for sterkere tiltak for å bekjempe handel med piratvarer.

Regjeringen ser det som vesentlig å sikre at norsk næringsliv har minst like gode rammevilkår for beskyttelse og håndheving av immaterielle rettigheter som sine utenlandske konkurrenter. Regjeringen har derfor iverksatt mange tiltak for å bedre rammevilkårene for immaterielle rettigheter i Norge. Reglene om håndheving ble styrket fra 2007 ved at tollmyndighetene fikk større muligheter til å gripe inn mot eksport og import av piratvarer. I regjeringens forslag til ny varemerkelov, som ligger til behandling i Stortinget, foreslås det en styrking og klargjøring av reglene om håndheving av varemerkerettigheter, blant annet foreslås strafferammen for varemerkeinngrep i alvorlige tilfeller økt fra tre måneder til ett år. Bestemmelser om håndheving av immaterielle rettigheter er videre et prioritert punkt i de handelsavtaler Norge forhandler gjennom EFTA og alene.

Det er imidlertid behov for å vurdere ytterligere forbedringer. Justisdepartementet er derfor i ferd med å foreta en gjennomgang av reglene om håndheving i lovene om industrielle rettigheter (varemerkeloven, designloven, patentloven og kretsmønsterloven). Denne gjennomgangen vil omfatte både de sivilrettslige(erstatning m.m.) og de strafferettslige sanksjonene mot inngrep. Det vil også bli vurdert om det bør gjøres endringer i prosesslovgivningen.