Historisk arkiv

Nytt barnehus i Tromsø

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Det finnes barn som gruer seg for å gå hjem fra skolen. Det som skulle være det tryggeste stedet i verden, er der de føler seg mest utrygge.

Vi vet etter hvert en del om hvor skadelig det er for barn å vokse opp med vold hjemme. Barn som ligger våkne om kvelden og hører at mamma blir slått og kjenner angstknuten i magen når det plutselig blir stille, kan utvikle store traumer. Det samme gjelder barn som selv blir utsatt for vold eller for regelmessige seksuelle overgrep fra en av sine nærmeste omsorgspersoner. Smerten og de voksnes svik setter spor for livet.

For å bedre hjelpetilbudet til barn som lever med vold i familien, er regjeringen i gang med å etablere «barnehus» over hele landet. Hit kan barna komme sammen med sine nærmeste pårørende for å få hjelp, omsorg og behandling. I dag tirsdag åpner vi et helt nytt barnehus i Tromsø og tilbudet blir dermed landsdekkende. Ved siden av nye bestemmelser i straffeloven, er dette vårt viktigste tiltak for å øke disse barnas rettssikkerhet.

Skjerpet straff

I den nye straffeloven som regjeringen la fram før jul, øker vi den øvre strafferammen for mishandling i nære relasjoner fra tre til seks år, og for grov mishandling fra seks til femten år. Vi foreslår også en betydelig straffeskjerpelse innenfor disse strafferammene. Dersom barn er vitne til volden som utøves, skal dette tillegges skjerpende vekt i straffeutmålingen. Vi må ta inn over oss at smerten og avmakten som barn opplever ved å se på at en de er glad i blir utsatt for vold, kan være minst like stor som det å bli utsatt for fysiske overgrep selv.

Parallelt med endringene i straffeloven er regjeringen i gang med å utarbeide en endring i Barneloven som gjør det uttrykkelig klart at all form for vold mot barn i oppdragelsesøyemed er forbudt. Barn skal være beskyttet mot alle former for psykisk eller fysisk avstraffelse – inkludert såkalt «klapsing».

Barnehus

Økte strafferammer og endringer i lovverket er viktige, men ikke tilstrekkelige tiltak for å øke barns rettssikkerhet. Det aller viktigste er at regjeringen har åpnet barnehus i Bergen, på Hamar, i Kristiansand og Trondheim. Tirsdag denne uken åpner vi et helt nytt barnehus i Tromsø, og senere i år starter vi etableringen av et barnehus i Oslo. Det er stort behov for den hjelpen som barnehusene gir. 184 barn fikk hjelp ved barnehuset i Bergen i 2008. 60 av dem var åtte år eller yngre.

Det er vanskelig å fortelle om seksuelle overgrep, mishandling og vold, ikke minst for barn. Møtet med politiet og rettsapparatet kan være vanskelig. Barnehusene har tatt i bruk nye metoder for avhør og medisinsk undersøkelse som er mindre belastende for barna. Et tverrfaglig sammensatt personale bidrar til at barnet slipper å bli fraktet rundt fra den ene instansen til den andre for å fortelle sin historie om og om igjen. Nå er det nok å fortelle den én gang, og det kan skjer på et sted hvor de føler seg helt trygge.

Vennligst forstyrr!

Etablering av barnehus er et viktig skritt på veien mot å hjelpe barn som lever med vold hjemme. Men fortsatt er det altfor mange som lever med stor frykt hjemme, uten at noen griper inn og sørger for at de får den hjelpen de trenger. Mangelen på respons på de små tegnene som barn forsøker å gi, kan være det som gjør mest vondt. Samtidig bruker mange barn mye krefter på å skjule det de opplever hjemme, av frykt for eller lojalitet til foreldrene.

Vi kan ikke overlate ansvaret for å si ifra til barna. Det ansvaret er det vi voksne som har. Vi må se barna der de er – i barnehagen, på skolen, på alle de arenaene hvor vi møter dem – og melde fra dersom vi oppdager noe som gjør oss urolige. Alle som går rundt med uro i forhold til et barn som kanskje opplever vold hjemme, kan ta kontakt med barnehuset. Her jobber det fagpersoner som kan gi råd og veiledning i forhold til de spørsmålene en har og om hva en eventuelt kan gjøre videre.

Rettigheter for barn

Regjeringen har også innført andre tiltak for å hjelpe barn som har vært utsatt for vold eller som har vært vitne til vold i familien. De har blant annet fått rett til voldsoffererstatning fra staten. Og dersom det blir en straffesak mot den som har utøvd volden har barnet rett til bistandsadvokat. Det gjelder også i saker der barnet har blitt utsatt for seksuelle handlinger eller for kjønnslemlestelse.

Gjennom disse tiltakene øker vi barns rettssikkerhet. Jeg håper at tiltakene også vil bidra til å forebygge at overgrep skjer. For ingen voldsoffererstatning, fengselsstraff eller bistandsadvokat kan fjerne de dype sårene som barn blir påført av sine foreldre eller andre nære omsorgspersoner. Mange må leve med sårene resten av livet. Det minste vi kan gjøre er å forsøke å lindre skadene og gi dem bedre rettssikkerhet.