Innlegg i Dagbladet 21.10.2009
Reaksjoner som virker
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Justis- og politidepartementet
Tale/innlegg | Dato: 21.10.2009
Hvilke reaksjoner skal vi satse på overfor unge lovbrytere: Fengsel sammen med erfarne kriminelle eller konfliktløsning med oppfølging av hjelpeapparatet?
Mitt svar ligger i statsbudsjettet: Regjeringen styrker konfliktrådene med 5 millioner kroner og vil ha flere oppfølgingsteam for unge lovbrytere. Gjennom disse teamene får ungdom som har begått lovbrudd tett oppfølging av konfliktråd, barnevern, politi og kriminalomsorg. Konfliktrådets modell for oppfølgingsteam er prøvd ut i Trondheim - og den virker!
Oppfølgingsteamet i konfliktrådet bruker et stormøte som metode og innfallsport. Denne metoden, som nå er implementert i alle de 22 konfliktrådene i Norge, er et møte hvor offeret – ansikt til ansikt med gjerningspersonen - får mulighet til å fortelle hvordan en har har opplevd det som skjedde og hvilke konsekvenser handlingen har hatt. Gjerningspersonen blir konfrontert med konsekvensene av sine handlinger og må ta innover seg smerten og de skadene som handlingen har medført for offeret og de som er rundt. Pårørende og andre som har blitt berørt – som venner og nærmiljø – deltar aktivt i prosessen med å finne fram til hva som kan gjøres for å reparere skaden og hvem som skal foreta reparasjonen.
Gjerningspersonene blir stilt til ansvar, må møte offeret og gjøre opp for seg. Det er en veldig tøff reaksjon. Mange ofre opplever på sin side at en slik prosess bidrar til at de klarer å legge hendelsen bak seg og gå videre i livet.
Gjennom denne måten å tenke reaksjoner og straff på kan vi redusere tilbakefallet blant unge lovbrytere. Bare 10 prosent av ungdommene som har deltatt hos oppfølgingsteamet ved konfliktrådet i Sør-Trøndelag har fått registrert nye saker hos politiet etterpå.
La oss se på hva som faktisk virker. La oss gjøre mer av det som reduserer tilbakefallet, framfor det som skaper mer aggresjon og mer kriminalitet. Regjeringens satsing på konfliktråd, stormøter og oppfølgingsteam for ungdom vil gi nettopp det – lavere tilbakefall og mer trygghet.