Historisk arkiv

Aftenposten Aften 26. mai

Rettshjelp også for de svakeste

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Regjeringens forslag til ny rettshjelpsordning er et viktig bidrag i fattigdomsbekjempelsen. Ordningen utvides til å omfatte saker om gjeld, arbeid, diskriminering og helse- og sosialrett, skriver justisministeren i et innlegg i Aftenposten Aften.

Regjeringens forslag til ny rettshjelpsordning er et viktig bidrag i fattigdomsbekjempelsen. Ordningen utvides til å omfatte saker om gjeld, arbeid, diskriminering og helse- og sosialrett. Gratis konsultasjon med advokat eller rettshjelper skal også tilbys innsatte i norske fengsler.

Aften skrev i sin leder 13. mai at regjeringens nylig fremlagte stortingsmeldingen om rettshjelp ikke styrker bistanden til de grupper i samfunnet som trenger den mest. 

De svakeste
I den nye rettshjelpsmeldingen foreslår vi å utvide den offentlige rettshjelpsordningen til å omfatte flere sakstyper, herunder saker om gjeld, arbeid, diskriminering og helse- og sosialrett. En slik utvidelse kommer nettopp de svakeste gruppene til gode.

I stortingsmeldingen foreslår regjeringen også en førstelinjetjeneste, hvor alle – uansett inntekt – skal få tilbud om inntil en times gratis konsultasjon med advokat eller rettshjelper. Tilbudet skal som utgangspunkt legges til et offentlig kontor. Slik vil terskelen for å oppsøke juridisk hjelp bli lavere. Førstelinjetjenesten vil omfatte nær sagt alle sakstyper. Det tas sikte på at også innsatte i fengslene sikres tilgang. Juss-Buss synes å spå at tilbudet vil benyttes av middelklassen og ikke av de grupper i samfunnet som har størst behov for gratis juridisk bistand. Vår erfaring er tvert i mot at slike lavterskeltilbud i første rekke brukes av de med lav inntekt.

Rettigheter
Foruten å løse juridiske problemer, skal førstelinjen informere om den enkeltes rettigheter, og hvilke skritt som kan tas for å gjøre bruk av dem. Behovet for denne typen informasjon er trolig størst blant samfunnets mest utsatte grupper. Ikke minst den delen av innvandrerbefolkningen med liten oversikt over hvordan det norske samfunnet fungerer, kan ha stor nytte av et slikt tilbud.

Å bedre situasjonen for de svakeste gruppene er en viktig del av stortingsmeldingen. Jeg er litt forundret over at Juss-Buss ikke ser dette.