Historisk arkiv

Aftenposten 11. juni 2009

Skivebom om humanisme

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Professor Thomas Mathiesen er i Aftenposten nylig indignert over at jeg støtter politiets kamp mot narkotikaomsetningen i Oslo, og mener dette er i strid med et humanistisk perspektiv, skriver justisministeren i et innlegg i Aftenposten.

Professor Thomas Mathiesen er i Aftenposten nylig indignert over at jeg støtter politiets kamp mot narkotikaomsetningen i Oslo, og mener dette er i strid med et humanistisk perspektiv.

Kjøp og salg av narkotika i full åpenhet på gaten skaper utrygghet og mange blir engstelige for hva trafikken kan føre med seg av andre typer lovbrudd. Ved å etablere nye politiposter der omsetningen er stor, kan vi redusere rekrutteringen til brukermiljøene og forebygge kriminalitet. Mener Mathiesen at det er mer i tråd med et humanistisk grunnsyn å lukke øynene og la narkotikaomsetningen florere fritt?

Det er riktig at Regjeringen vil ha høyere straffer for drap, seksualforbrytelser, vold i nære relasjoner og annen grov vold. Men vi vil at straffene for bruk av narkotika skal ned, og at alternative straffereaksjoner til fengsel skal benyttes i saker som gjelder videresalg av små mengder narkotika for å finansiere eget rusmisbruk. Hvorfor vil Mathiesen at domstolene skal vente til 2012 med å ta disse uttalelsene til følge? Jeg mener det er i tråd med et humanistisk grunnsyn å virkeliggjøre dette umiddelbart.