Stavanger Aftenblad 10. september
Viktig grep for tryggere by
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Justis- og politidepartementet
Tale/innlegg | Dato: 10.09.2009
Med beinhard politikk for forebygging vil modige politikere i Stavanger redusere volden i byens gater, skriver Knut Storberget i et innlegg i Stavanger Aftenblad.
Med beinhard politikk for forbygging vil modige politikere i Stavanger redusere volden i byens gater.
I valgkampen går det et vannskille mellom de partier som fører en politikk for mer kriminalitet – og de som ønsker et sterkere fokus på forebygging. Vi må forbygge mer for å reparere mindre. Dette tok kommunepolitikerne i Stavanger konsekvensen av i sommer og reduserte skjenketidene med halvannen time.
Å redusere nattefylla ute med halvannen time er beinhard politikk for forebygging. I mange norske kommuner stenges tappekranene først kl. 3 om natten. Den siste timen med alkoholservering nattestid har store menneskelige og samfunnsmessige kostnader. Mange skades eller blir utsatt for vold. At Stavanger kommune har tatt grep og innskrenket skjenketidene til kl. 01.30 om natten vil gi gode resultater.
Én time kortere alkoholservering i helgene ødelegger neppe festen for folk flest, men den ene timen kan allikevel være avgjørende for de mange som blir utsatt for alkoholrelatert vold. I Trondheim er resultatet 79 færre ofre etter at skjenketiden ble innskrenket fra kl. 3 til 2 om natten. Tenk så mye lidelse vi kan spare samfunnet for!
Svært mye av den registrerte kriminaliteten skjer nemlig i sentrum, i helgene på nattestid. Det gjelder blant annet voldtekter, der antall anmeldelser dessverre øker i Stavanger. Nesten alle disse overgrepene skjer i helgene og om natten. Det er også en økning i lommetyverier og tyverier av minibankkort fra gjester i restauranter og barer – kriminalitet som nesten utelukkende skjer i sentrum på kvelds- og nattestid.
Antall skjenkesteder i Norge er tredoblet siden 1980. Det er blitt stadig vanligere at kommunene tillater utvidede skjenketider i forhold til alkohollovens normaltid. I 2007 hadde ca 60 prosent av kommunene utvidede salgs- og skjenketider. Da er det desto tøffere av kommunepolitikerne i Stavanger å stå i mot og tørre å satse på forebygging.
En kostbar time: Forskning viser en klar sammenheng mellom skjenketider og alkoholrelaterte skader, ikke minst voldsutøvelse. Når skjenketidene øker, får man mer vold og omvendt.
Samfunnet bruker store ressurser på følgene av alkoholservering i sene nattetimer. Politiet må sette inn store mannskaper for å ivareta ro og orden. Helsevesenet må behandle personer som har skadet seg eller er ofre for voldsepisoder. Dette er utgifter hele samfunnet må være med på å bære – og det båndlegger ressurser som kunne vært brukt til andre formål.
En time mindre skjenking er god politikk og god samfunnsøkonomi. Og lørdagens fest kan framstå i et mer hyggelig lys for alle.