Historisk arkiv

Innlegg i Aftenposten 28. mai 2009

Tydelig lov etter 100 år

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

I dag vedtar Stortinget et linjeskift i norsk strafferettspleie. Straffelovsreformen er i havn, skriver justisminister Knut Storberget i et innlegg i Aftenposten.

Ny straffelov. I dag vedtar Stortinget et linjeskift i norsk strafferettspleie. Straffelovsreformen er i havn.

Tydelig signal. Etter 100 år med en straffelov laget av og for menn, får vi en ny lov som sender et tydelig signal til domstolene om at straffene for seksualforbrytelser, grov vold og drap skal skjerpes.

Dermed realiserer regjeringen noen av de viktigste kriminalpolitiske målsetningene i Soria Moria-erklæringen. Generelt foreslår vi at straffen skjerpes med ca. én tredjedel, men for enkelte voldslovbrudd foreslår vi en dobling av straffen.

Ny strategi. Regjeringen har valgt en ny strategi for å justere straffenivået opp: Tidligere har man nøyd seg med generelle politiske signaler om at straffen er for lav og bør bli strengere. I forslaget til ny straffelov er straffskjerpingen derimot mye tydeligere angitt. Lovforslaget inneholder en gjennomgåelse av rettspraksis fra de siste 20 årene som antyder normalstraffenivået for en rekke lovovertredelser. Dette har gitt et grunnlag for konkret å kunne anslå fra hvilket nivå straffen skal heves og hvor mye den skal heves.

Domstolen er suveren. Bakgrunnen for at regjeringen har valgt en slik fremgangsmåte for oppjusteringen av straffenivået, er at lovgiver i forbindelse ny straffelov er gitt en særlig foranledning til nettopp å gi klare signaler til domstolene om ønsket normalstraffenivå. Jeg vil i denne sammenheng understreke at slike signaler ikke på noen måte rokker ved domstolenes suverene kompetanse til å fastsette straffen i den enkelte sak. Domstolene er imidlertid bundet av lovgivers signaler om hva som bør være utgangspunktet og normalstraffenivået for den aktuelle lovovertredelse.

Følges opp straks. For å realisere lovgivers – altså regjeringens – målsetning om strengere straff for grov vold, drap og seksuallovbrudd, tillegger det derfor domstolene straks etter vedtakelsen av ny straffelov å følge opp signalene fra Stortinget om skjerping av straffen. Det betyr at seksualforbrytelser, grov vold og drap skal straffes hardere fra og med i dag.

Helhetlig kriminalpolitikk. Arbeidet med ny straffelov henger sammen med regjeringens andre store kriminalpolitiske prosjekt, nemlig kriminalomsorgsmeldingen og forslagene om en mer human og effektiv kriminalomsorg. Den nye straffeloven og den nye kriminalomsorgsmeldingen bærer bud om en helhetlig kriminalpolitisk tenkning, hvor målet er et samfunn med mindre kriminalitet og mer humanitet.