Historisk arkiv

Innlegg i Aften 23. juni 2009

Vi må fjerne skammen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Hvert år blir over 4000 eldre utsatt for vold eller overgrep, bare i Oslo. Overgriperen er som regel en som står offeret nær.

Vold mot eldre. Hvert år blir over 4000 eldre utsatt for vold eller overgrep, bare i Oslo. Overgriperen er som regel en som står offeret nær.

Jeg er glad for at Aftenposten fokuserer på volden som rammer eldre mennesker i en omfattende og rystende artikkel i A-magasinet 12. juni. Vold som skjer hjemme blir sjelden tatt tak i, selv om den rammer oss der vi bør føle oss som tryggest og utøves av en vi skal ha tillit til.

Eldre som opplever vold fra sine nærmeste er i en ekstra sårbar situasjon. Tabuer og sterke følelser av skam preger ofrene. Det er vondt å innse at et familiemedlem er en overgriper. Det er vanskelig å anmelde en av sine nærmeste. Og det er umulig å tenke seg livet uten sønnen, barnebarnet eller ektefellen gjennom mange år. Mange tror også at de er alene om problemet, og vet ikke om - eller hvordan - de kan få hjelp. I tillegg er mange i et avhengighetsforhold til overgriperen og trenger overgriperen både sosialt og rent praktisk i hverdagen.

Vi må ta innover oss at barns overgrep mot sine gamle foreldre kan være like alvorlige og krenkende som foreldres overgrep mot sine barn. I Regjeringen har vi forpliktet oss til å forebygge og bekjempe vold i nære relasjoner i alle grupper av befolkningen gjennom handlingsplanen «Vendepunkt». Politiets arbeid er blitt intensivert, gjennom etablering av familievoldskoordinatorer i alle politidistrikter og familievoldsteam i de største distriktene. I tillegg har vi styrket ofrenes rettigheter, blant annet ved å gi rett til gratis samtale med bistandsadvokat før en eventuell anmeldelse inngis.

I den nye straffeloven som ble vedtatt i mai, har vi gått inn for å øke straffene for voldtekt, kjønnslemlestelse og vold i nære relasjoner. Vi vil at domstolene skal begynne å ta hensyn til de økte straffene umiddelbart. Vold i nære relasjoner er alvorlig kriminalitet, også når overgrepene bare er psykiske.

Samtidig må vi når det gjelder vold i nære relasjoner, også tenke utover det tradisjonelle straffesakssystemet og finne alternative måter å hjelpe på. En utfordring når det gjelder overgrep mot eldre er nettopp hvordan vi kan hjelpe dem som ikke ønsker å ta kontakt med politiet i frykt for å måtte anmelde, vitne mot og i ytterste konsekvens fengsle en av sine nærmeste. Her er Vern for Eldre et godt alternativ.

Vi må bli oppmerksomme på at også eldre utsettes for overgrep i nære relasjoner. Vi må se dem som har vanskelig for å søke hjelp selv. Og vi må huske at vold i nære relasjoner ikke er et privat problem, men et offentlig anliggende. Ved å se og synliggjøre det er vi alle med på å fjerne skammen.