Historisk arkiv

Innlegg i Dagbladet 26. januar 2010

Aldersfastsettelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Dagbladet stiller seg på lederplass 21. januar kritisk til utvidede aldersundersøkelser av unge asylsøkere. Jeg vil presisere at det i dag ikke foretas såkalte intimundersøkelser i asylsaker hvor det er tvil om alder, skriver justisministeren.

Dagbladet stiller seg på lederplass 21. januar kritisk til utvidede aldersundersøkelser av unge asylsøkere. Jeg vil presisere at det i dag ikke foretas såkalte intimundersøkelser i asylsaker hvor det er tvil om alder.

Departementet har imidlertid sett behovet for å se nærmere på lovgrunnlaget for eventuelt å innføre en vurdering av pubertetsutvikling, og også se nærmere på forholdet til menneskerettighetene. Dette gjør vi nå. Vi vil ta rapporten fra Norsk Folkehjelp med i vurderingen.

Formålet med en variert metodisk tilnærming er å få et best mulig grunnlag å vurdere alder på, og slik sikre en mer treffsikker aldersvurdering enn det vi har i dag.

Kvalitativt bedre undersøkelser vil også være til fordel for de søkerne som faktisk er under 18 år og styrke deres rettssikkerhet. Samtidig er metodene for aldersundersøkelse omdiskuterte, og det finnes ingen metoder som gir helt sikre svar.

Regjeringen har altså ikke konkludert i denne saken. Hvis vi ser behov for en lovendring, så må et forslag om dette uansett legges frem for Stortinget.