Historisk arkiv

Stavanger Aftenblad, 3. november

All hjelp på ett sted for barna

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Regjeringen lovet i Soria Moria-erklæringen å vurdere å opprette et barnehus. Nå åpner vi det sjuende – i Stavanger. Der kan barn som er blitt utsatt for vold eller misbruk, få all hjelp de trenger på ett sted, skriver justisministeren i et innlegg i Stavanger Aftenblad.

Regjeringen lovet i Soria Moria-erklæringen å vurdere å opprette et barnehus. Nå åpner vi det sjuende – i Stavanger. Der kan barn som er blitt utsatt for vold eller misbruk, få all hjelp de trenger på ett sted.

Det er ikke lett for barn å fortelle om seksuelle overgrep, mishandling og vold. Møtet med rettsapparatet kan være vanskelig. For familie og andre pårørende er det en påkjenning å erkjenne det som har skjedd. Derfor trenger vi et tilbud som kan hjelpe dem som lever under stort press på grunn av slike opplevelser. Barn som er blitt utsatt for overgrep eller vært vitne til vold, skal få kontakt med trygge voksne som viser at de vil beskytte barnet og sørge for å stoppe overgrepene.

Dette er bakgrunnen for at regjeringen har etablert barnehus som et landsdekkende tilbud for barn som er utsatt for vold og seksuelle overgrep, eller som har vært vitne til slik vold. Barna er ikke i stand til å forsvare seg mot slik alvorlig kriminalitet. Derfor må vi sørge for at de ikke lider ytterligere overlast i den vanskelige prosessen de skal gjennom. Også pårørende til ofre skal kunne få hjelp, bistand og veiledning på barnehuset.

Barnehuset er et samarbeid mellom flere sektorer. Hovedoppgaven er å samordne tiltak overfor barn som har vært utsatt for seksuelle overgrep. Det betyr at huset skal er utstyrt for dommeravhør, medisinsk undersøkelse og det er egne rom for samtale og terapi.

I Stavanger har man lenge vært gode på å finne praktiske løsninger i samarbeidet mellom politi, barnevern og familievernskontorer. Nå når disse aktørene samles under samme tak, kan samarbeidet bli enda bedre. Dessuten vil barna møte all hjelp de trenger på ett sted – de slipper å reise rundt, med påkjenningen det medfører. Det vil heller ikke være bare barna i Stavanger som har en fordel av det gode samarbeidsklimaet, men barn fra hele regionen.