Historisk arkiv

Aftenposten, 21 november

Barna blir sett

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Lederen og generalsekretæren i Advokatforeningen tar i Aftenposten 17. november opp problemet med at barn pågripes og settes i politiarrest, skriver Astri Aas-Hansen i et innlegg i Aftenposten.

Lederen og generalsekretæren i Advokatforeningen tar i Aftenposten 17. november opp problemet med at barn pågripes og settes i politiarrest.

Jeg er helt enig i at vi må tenke nytt i dette spørsmålet: Vi må få strengere rammer for bruk av pågripelse, vi må ta bedre vare på dem som faktisk blir pågrepet og vi må få på plass alternative straffereaksjoner.

Dette er Regjeringen i gang med. Vi følger nå opp den store utredningen om barn og straff og vil i løpet av våren foreslå nye lovregler for helhetlig bekjempelse av barne- og ungdomskriminalitet.

Det finnes eksempler på at barn har begått svært alvorlige lovbrudd. I sin høringsuttalelse til utredningen om barn og straff sier Advokatforeningen seg enig i at man fortsatt skal kunne pågripe mindreårige, men at bruken skal begrenses. De sier videre at arbeidet som Regjeringen har påbegynt, bør videreføres og styrkes. Vi er altså i det store og hele enige. Noe av det vi vurderer er å foreslå en særregel om at barn skal overføres til varetektscelle innen ett døgn etter pågripelsen.

Barn skal bare plasseres i politiarrest helt unntaksvis, og de skal bli tatt godt vare på mens de sitter der. Regjeringen ba i sommer Politidirektoratet om snarest å iverksette tiltak for å registrere omfanget av mindreårige i politiarrest, legge til rette for at barnet får tilgjengelig voksenkontakt og dekket sine omsorgsbehov, og sørge for at cellen bli utstyrt på en forsvarlig og human måte.

Barns situasjon tar vi alvorlig.