Historisk arkiv

Innlegg i Dagbladet 14. januar 2010

Et menneskelig ansikt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Vi kan ikke ha en asylpolitikk som tillater at de som får avslag kan ta seg til rette og selv velge om de vil rette seg etter utlendingsmyndighetenes vedtak, skriver justisministeren i Dagbladet i dag.

Bystyremedlem Erling Folkvord bruker sterke ord om regjeringens asylpolitikk i Dagbladet 5. januar. Med karakteristikker som «umenneskelig kynisme» bidrar han til å fortegne debatten og skape unødvendige skyttergraver. Vi kan ikke ha en asylpolitikk som tillater at de som får avslag kan ta seg til rette og selv velge om de vil rette seg etter utlendingsmyndighetenes vedtak.

Det er viktig å være klar over at alle som kan risikere forfølgelse, tortur eller umenneskelig behandling ved retur til hjemlandet, har rett til opphold i Norge. Alle asylsøkere får sine søknader vurdert gjennom grundig saksbehandling i Utlendingsdirektoratet (UDI) og eventuelt i klageinstansen Utlendingsnemnda (UNE). Det gjelder også de 30 irakerne som hadde fått endelig avslag på sine søknader og som ble returnert 6. desember. Av disse er 11 straffedømt i Norge, blant annet for voldtekt, grov narkotikakriminalitet, vold, trusler og andre lovbrudd. Jeg har tillit til at de beslutninger som UDI og UNE foretar er forsvarlige og i overensstemmelse med gjeldende lover og konvensjoner.

Regelverket er slik at personer som får endelig avslag på sine asylsøknader, skal forlate landet. Mener Folkvord at personer som ikke får innvilget opphold, likevel skal få bli her?

Av hensyn til dem som står i kø, ønsker vi å få til raskere retur av dem som får avslag. Men Folkvord framstiller det som om alle disse blir uttransportert i «hemmelige politiaksjoner». Dette er langt fra virkeligheten. Stadig flere velger å benytte de gode ordningene vi har for frivillig retur. I 2009 valgte hele 1019 personer å reise hjem frivillig – nesten dobbelt så mange som året før.

Norge skal fortsatt være et land hvor mennesker som er forfulgt kan finne trygghet og beskyttelse. Det vi ønsker er å gi hjelp til dem som faktisk trenger det, så raskt at de ikke opplever å måtte sette livet sitt på vent.