Historisk arkiv

Østlendingen 7. oktober

Et tryggere velferdssamfunn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Når politiet oppklarer flere saker, opplever både kriminalomsorgen og domstolene økt pågang. Derfor vil regjeringen styrke hele straffesakskjeden neste år, skriver Knut Storberget i et innlegg i Østlendingen.

Når politiet oppklarer flere saker, opplever både kriminalomsorgen og domstolene økt pågang. Derfor vil regjeringen styrke hele straffesakskjeden neste år.

I budsjettforslaget for justissektoren ser vi tydelig sammenhengene i politikken: Politiet har fått flere årsverk, betydelig budsjettvekst og oppklarer flere saker. Derfor trenger vi mer kapasitet i kriminalomsorgen og flere fengselsbetjenter for å håndtere økt bruk av varetekt. Samtidig må vi styrke domstolene slik at de kan behandle flere saker og holde saksbehandlingstiden nede. Slik kan vi sørge for mer trygghet og mindre kriminalitet.

Politibudsjettet økte med massive 1,3 milliarder kroner i 2010. Den økningen foreslår vi nå å videreføre, samtidig som vi plusser på ytterligere 547 millioner kroner i 2011. Det skal bidra til å sikre at politiet har tilstrekkelig bemanning og kompetanse til fortsatt å oppklare flere saker. Det rekordhøye opptaket ved Politihøgskolen på 720 studenter videreføres - et nytt kull på inntil 150 studenter vil komme til Kongsvinger og Sæter gård også neste år. Samtidig legger vi til rette for at det settes av midler til at ferdig utdannede politihøgskolestudenter skal kunne få jobb i etaten. All erfaring tilsier at de som er villige til å flytte på seg, får jobb etter fullført utdanning.

Vi foreslår også å styrke Spesialenheten for politisaker på Hamar med 3,2 millioner kroner for å sikre at den gode kvaliteten på arbeidet der opprettholdes. Jeg er imidlertid av den oppfatning at det ikke hjelper bare å plusse på budsjettene i politiet. Derfor vil regjeringen fremover gjennomføre et arbeid for å få mer politikraft ut av de tilgjengelige ressursene. Politidirektoratet har fått i oppdrag å utrede grunnlaget for en resultatreform i politi- og lensmannsetaten frem mot 2013.

En følge av politiets gode arbeid er at blir det et større trykk på kriminalomsorgen, særlig når det gjelder økt bruk av varetekt. Derfor ønsker Regjeringen å bruke 124 millioner kroner på å styrke kapasiteten. Økningen skal blant annet gå til å få flere fengselsbetjenter i utdanning, utvidet bruk av elektronisk hjemmesoning, bedre innhold i soningen, for eksempel knyttet til rusmestring i fengslene. En ny undersøkelse viser at Norge er det landet i Norden som har lavest tilbakefall til ny kriminalitet. Jeg tror en sterkt medvirkende årsak er at norsk kriminalomsorg vektlegger skole, arbeid og aktivisering, noe som bidrar til meningsfull soning og bedre tilbakeføring til samfunnet.

I tillegg intensiverer regjeringen arbeidet med å øke antall soningsoverføringer slik at dømte utenlandske kriminelle kan sone i sine hjemland.

Soningsoverføringsavtalen som Norge nylig inngikk med Romania, er starten på en prosess som vil føre til flere soningsoverføringer framover.

Det er en stadig økning i saksmengden inn til domstolene. Regjeringen vil derfor å øke bevilgningen til domstolene med 76,2 millioner kroner; 40 millioner for å sikre fortsatt rask saksavvikling, og 36,2 millioner kroner til nye Gulating lagmannsrett. Norske domstoler er blant Europas mest effektive, og det ønsker jeg at de skal fortsette å være.

På forhånd hadde finansministeren varslet et behov for strammere budsjetter. Jeg konstaterer med glede at jeg til tross for det kan legge frem et budsjettforlag som bringer oss enda et skritt nærmere et tryggere velferdssamfunn.