Historisk arkiv

Innlegg i Aftenposten 15. oktober 2010

Fengslene er bedre bemannet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Regjeringen tar det økte antallet voldstilfeller i fengslene svært alvorlig. For å møte utfordringene har vi styrket bemanningen til kriminalomsorgen, skriver justisminister Knut Storberget i et innlegg i Aftenposten.

Aftenposten skriver på lederplass 13. oktober at ”noe er galt med norske fengsler” og trekker frem Oslo fengsel som et dårlig eksempel.

Regjeringen tar det økte antallet voldstilfeller i fengslene svært alvorlig. Det blir likevel feil å si at det er noe galt med at politiet oppklarer flere saker. Den markante økningen i antall varetektsfanger er nemlig en direkte følge av politiets innsats.

For å møte utfordringene har vi styrket bemanningen til kriminalomsorgen. En ekstra klasse ble tatt opp ved fengselsskolen nå i høst, og disse aspirantene har startet utdanningen som ekstrabetjenter i fengslene hvor behovet er størst. Oslo fengsel har fått 41 aspiranter. Neste år foreslår vi to ekstra klasser ved fengselsskolen og totalt 200 nye aspiranter.

Noe av årsaken til problemene ved Oslo fengsel er at de innsatte har for lite aktivitetstilbud. Vi har nå forslått å bevilge midler slik at et nytt aktivitetsbygg ved fengselet kan stå ferdig i 2013.

Aftenposten etterlyser at Justisdepartementet går inn i problemene i fengslene med ”større tyngde”. Jeg kan forsikre om at regjeringens fulle tyngde er inne i å sørge for god kapasitet i hele straffesakskjeden.