Historisk arkiv

Flere frivillige returer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Den norske asylpolitikken innebærer at asylsøkere som har behov for beskyttelse får det, og at de som ikke har et slikt behov reiser hjem igjen, skriver justisministeren i VG i dag.

Den norske asylpolitikken innebærer at asylsøkere som har behov for beskyttelse får det, og at de som ikke har et slikt behov reiser hjem igjen.

Regjeringen ønsker at de som får endelig avslag skal ha best mulig sjanse til å klare seg når de er tilbake i hjemlandet. Vi har derfor gode ordninger for de som velger å reise frivillig, og vi ser resultatet ved at over dobbelt så mange valgte det i 2009 i forhold til året før. Bare til Irak reiste 373 personer frivillig med IOM (den Internasjonale Organisasjon for Migrasjon).

I områder med pågående konflikter har FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) gjerne synspunkter på hvilke områder som til enhver tid anses som trygge eller utrygge å returnere til. Begrepet utrygghet kan forstås som alt fra konkrete kamphandlinger, til at visse grupper utsettes for hets fra andre i et avgrenset område. Norge er blant de land som i størst grad tar hensyn til FNs anbefalinger. Samtidig er det viktig å være klar over at forhold endrer seg. Det ser vi blant annet ved at personer som har fått opphold i Norge drar til hjemlandet på besøk, samt at stadig flere reiser frivillig tilbake til områder som FN enda ikke har erklært som trygge.

I 2009 returnerte 54 av 373 irakere med endelig avslag frivillig tilbake til områder som UNHCR ikke anbefaler retur til. I tillegg kommer alle dem som reiste tilbake til de samme områdene fra andre land enn Norge.

Dagsrevyen viste i et innslag 2. mars et eksempel på effekten av de sjenerøse støtteordningene Norge har for de som irakere som har fått endelig avslag og som velger å reise frivillig tilbake. Fachir Asis Khaled hadde etablert seg som taxisjåfør ved hjelp av den økonomiske støtten fra Norge. Andre bruker den til å etablere egen næringsvirksomhet eller til å ta yrkesrelevante kurs innen bilmekanikk eller lignende. På den måten kan de sikre seg en bedre økonomisk framtid, noe som for mange er en sterkt medvirkende årsak til at de i utgangspunktet reiste til Norge for å søke om asyl.

Asylsøkere med avslag plikter i følge norsk lov å forlate landet. Det er dermed i mine øyne et dårlig valg å sitte og vente på å bli uttransportert av politiet, i tillegg til at de mister mulighetene til å få del i de ordninger Norge tilbyr dem som drar frivillig. Jeg er uenig med dem som anbefaler asylsøkere med avslag å unnlate og benytte seg av de positive muligheter som gis.