Historisk arkiv

Innlegg i Aftenposten 20. august 2010

Flere overføres til soning i utlandet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Aftenposten skriver 17. august at få utenlandske straffedømte blir soningsoverført som følge av lang saksbehandlingstid. Behandlingen av soningsoverføringssaker har likevel høyeste prioritet i Justisdepartementet, og antall overføringer øker, skriver statssekretær Pål K. Lønseth i et debattinnlegg.

Aftenposten skriver 17. august at få utenlandske straffedømte blir soningsoverført som følge av lang saksbehandlingstid.

Behandlingen av soningsoverføringssaker har likevel høyeste prioritet i Justisdepartementet, og antall overføringer øker. I tillegg til de 27 som er soningsoverført hittil i år, er det truffet vedtak om overføring i fem saker hvor bare uttransporteringen gjenstår. Videre har vi mange pågående saker. Det er riktig at arbeidet med soningsoverføringer generelt tar lang tid. Mange utenlandske innsatte kan ikke soningsoverføres fordi de har så korte dommer at vilkårene for overføring ikke oppfylles. Flere er dessuten borgere av land vi ikke kan overføre til. Noen land nekter å motta.

For å effektivisere og forenkle overføringsprosessen arbeider Regjeringen med å få på plass avtaler med europeiske land. I påvente av en bedre avtale med EU arbeider Norge aktivt mot andre land for å få flere bilaterale avtaler, blant annet med Romania.

Saksbehandlingstiden avhenger i stor grad av myndighetene i det landet domfelte skal overføres til. Effektivisering av saksbehandlingen i Norge er samtidig et arbeid som pågår. Flere tiltak er allerede iverksatt og det er grunn til å tro at dette vil få betydning for antallet soningsoverføringer allerede i år og at antallet vil øke ytterligere fremover. 

Sammenlignet med 2008 er antallet soningsoverføringer doblet i 2009. Det er snakk om få saker, men med lange dommer på de som overføres reduseres presset på fengselsplasser i Norge vesentlig.